Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Mentale impact van corona

Mentale impact van corona

Zit jij wel eens met je handen in het haar? Word jij niet altijd even vrolijk wakker? Je bent niet de enige. 50% tot 60% van de Nederlanders ervaart de nodige stress door het coronavirus. Door de maatregelen heb je minder vrijheid en de onzekerheid over hoe lang het allemaal nog duurt, is groot. En dan is het logisch dat je wel eens angst voelt. In deze uitzending gaan we op zoek naar dingen die je zelf kunt doen om de onrust beheersbaar te maken.

Gijs Coppens is gz-psycholoog bij zorgplatform OpenUp. Hij ziet op zijn platform een forse stijging van bezoekers. “Wij voeren gesprekken en doen onderzoek sinds de eerste set van maatregelen. Daar zien we dat 50% tot 60% van de mensen stress, angst en onzekerheid ervaart. Normaal liggen die niveaus op ongeveer 20%. Millenials  ervaren de meeste stress en onzekerheid. Deze groep heeft de meeste financiële zorgen, met flexcontracten of werk als freelancer. Die groepen worden nu het hardst geraakt.”

Victor Mion, one minute coach, komt ook veel meer angst tegen dan voorheen. “De mentale impact van corona is groot. Er is behoorlijk veel angst over de toekomst, over financiën en over het virus zelf. Veel mensen hebben in deze tijd een lege agenda, waardoor ze veel tijd hebben om hierover na te denken.”

Roos Schelvis, HR-beleidsadviseur Erasmus Universiteit Rotterdam maakt zich sterk voor het welzijn van de medewerkers van de Erasmus Universiteit. Daar zet ze in deze tijd een extra tandje voor bij.  “We horen vooral dat mensen last hebben van piekeren, eenzaamheid en problemen met het vinden van een nieuwe structuur.”

Dus meer dan de helft van ons piekert wat af de laatste tijd. We missen structuur en collega’s, en hebben stress over hoe het allemaal verder gaat en moet. Wil je al die donkere gedachten de baas blijven, dan kun je het beste zorgen voor ritme en regelmaat, contact met je collega’s en zorgen dat je wat te doen hebt.

Mentale impact van corona - 28 april 2020
Beluister de uitzending