Mbo'ers werven

Mbo'ers werven

We hebben het vaak over het aantrekken van hoger personeel, maar het grootste deel van onze beroepsbevolking (40%) is middelbaar opgeleid. Hoe vind je mbo’ers voor jouw bedrijf?

Solliciteren met spelletjes

PlaytoWork maakt playful solutions voor met name mbo’ers. Op dit moment zijn er 35.000 spelers op het platform waarvan 20.000 met een profiel. “Wij hebben een app gebouwd waarmee je kunt solliciteren zonder een brief of cv, maar met spelletjes”, vertelt Max Boodie. “Je kunt gratis uitvinden hoe je in elkaar zit; door de spelletjes te spelen doe je een assessment. Op deze manier kan je een (bij)baan vinden, of met PlaytoSchool een passende vervolgstudie. Vraag en aanbod passen beter op soft skills, dus ligt het aantal mensen dat je moet interviewen fors lager. We plaatsen ongeveer iedere dag iemand bij een klant, soms op een totaal andere functie dan waarvoor ze zijn opgeleid. Jonge mensen kiezen een studie vaak bij toeval terwijl soft skills veel beter bepalen wat bij je past.”

Ouders checken

“Jongeren zijn online te vinden”, zegt Boodie. “Niet op Facebook, daarmee checken ze alleen hun ouders. Wij werven op Instagram en maken gebruik van vloggers en bloggers. Traditionele assessments zijn erg talig en langdurig. Wij hebben in de apps vragen voorzien van beeld, de teksten op B2-niveau gemaakt en de spanningsboog verkort. Spellen meten bijvoorbeeld persoonlijkheid, gedrag, gastvrijheid. Daar komt een profiel uit. Daarmee proberen we vacatures van recruiters te matchen waarna de mbo’er een lijstje van passende jobs krijgt.”

Toegang tot studenten

“Het mbo kent 2 studiewegen. In de beroepsopleidende leerweg (bol) zit 3/4 van de studenten. De overige 120.000 studenten zitten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), met name bouw en IT”, zegt Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar onderwijs & arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. “In de bbl gaan studenten 1 dag in de week naar school en werken ze 4 dagen. Zij hebben dus al een werkomgeving. Die werkgever kan zich goed oriënteren op deze studenten en ze een contract aanbieden. Studenten in de bol gaan door met studeren of aan het werk, maar hebben minder stages. Ze bouwen wel een netwerk op, wat van groot belang is voor de arbeidsmarkt want een groter sociaal netwerk vergroot de baankans. Een bedrijf moet daarom investeren in de mensen die er stage lopen. Of banenmarkten organiseren, speeddates, meelooptrajecten, pilots voor carrièreswitch (zijinstromers), gastcolleges op scholen of investeren in private samenwerkingsprogramma’s met het onderwijs. Dat biedt directe toegang tot studenten en de mogelijkheid om contact te leggen. Voor studenten is het belangrijk om eerst de opleiding af te maken. Vooral op mbo-niveau heb je heel veel aan een diploma, zeker als de economie terugloopt.”

Culturele diversiteit

“De groep mbo’ers is heel divers”, zegt Joaquin Urbina, Director Recruitment Process Outsourcing bij ManpowerGroup. “Het thema culturele diversiteit vind ik erg belangrijk. Onze recruiters worden daar regelmatig op getraind: hoe communiceer je en wat vindt iemand uit een fijnmazige (f-)cultuur belangrijk. De f-cultuur is meer vanuit het collectief: wat vindt de achterban van een bepaalde baan, arbeidsvoorwaarden of saamhorigheid binnen een bedrijf; daar kan je op inspelen. De arbeidsmarkt is in beweging, banen voor mbo’ers gaan waarschijnlijk veranderen. Dat is een bedreiging, maar ook een kans voor je bedrijf. Automatisering gaat een grotere rol spelen, wat niet perse wil zeggen dat er minder banen komen maar wel dat ze veranderen. Zeker op mbo-niveau kan je helpen met omscholing en mensen meer perspectief bieden.”

Kortom

  • Richt je op mbo’ers die nog niet gebonden zijn aan een werkgever
  • Zoek de mbo’er op door open dagen, stages of online, maar niet via Facebook
  • Verdiep je in de verschillende culturen en wat voor hen belangrijk is
Mbo'ers werven - 10 april 2019
Beluister de uitzending