Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Loran Vendel helpt jongeren bij opbouwen loopbaan in de ICT

Loran Vendel helpt jongeren bij opbouwen loopbaan in de ICT

"Veel jongeren weten niet goed wat ze willen. Ze maken keuzes waarvan ze later zouden willen dat ze het anders hadden gedaan. Met dit initiatief hoop ik jongeren te helpen met het starten van een mooie loopbaan in de ICT. Want iedere jongere verdient een kans op passend werk."

Aan het woord is Loran Vendel, die al tien jaar voor diverse opdrachtgevers werkt als freelance project-, programma- of verandermanager op het snijvlak van business en ICT. "Dat gaat goed en ik vind het ook leuk, maar de laatste vijf jaar dacht ik: 'Wat kan ik nog meer doen?' Ik vind dat ik als ICT’er mijn kennis en ervaring moet delen, om anderen ook een kans te geven om in deze branche aan het werk te gaan." Zijn jarenlange kennis en ervaring zet hij nu ook in om jongeren tussen de 20 en 30 jaar te coachen en begeleiden naar een leuke baan in de ICT-branche.

Duwtje in de rug

De jongeren komen in principe voor de duur van drie jaar in dienst bij Loran. In die periode volgen ze ook opleidingen en trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van softwareontwikkeling, cloud computing of businessanalyse. "Het blijkt vaak moeilijk om zonder passende opleidingen de overstap naar de ICT-branche te maken. Zowel mbo’ers als hbo’ers hebben soms een duwtje in de rug nodig. Dat duwtje wil ik ze graag geven." Vervolgens gaat Loran binnen zijn netwerk op zoek naar een leuke opdracht, waardoor de jongeren praktijkervaring kunnen opdoen in het vakgebied. Het uiteindelijke doel is dat ze na drie jaar - of eerder - in vaste dienst kunnen bij een leuke werkgever, op een passende ICT-functie.

Hands-on ervaring

Een mooi voorbeeld is Maikel, die op 1 april bij Loran in dienst kwam. "Maikel had van alles en nog wat gedaan: van heftruckchauffeur tot werken bij de Albert Heijn, maar hij had ook affiniteit met ICT. Hij volgt een aantal opleidingen op het gebied van Microsoft en werkt nu als helpdeskmedewerker en applicatiebeheerder bij de Rabobank. Tijdens deze opdracht doet hij hands-on ervaring op waar hij in de rest van zijn loopbaan op kan voortbouwen. Rabobank heeft een gemotiveerde medewerker die goed wordt begeleid. En voor mij is het mooi om te zien hoe hij groeit in zijn vakgebied en zichzelf verder ontwikkelt. Ik hoop dat ik nog veel jongeren zoals Maikel kan helpen bij het starten van een mooie loopbaan in de ICT."