Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Loon doorbetalen bij ziekte

Loon doorbetalen bij ziekte

De Tweede Kamerverkiezingen zijn over een week. Veel onderwerpen komen aan bod, waaronder loon doorbetalen bij ziekte. Bij een grote ondernemer zal twee jaar doorbetalen bij ziekte niet zo’n grote last zijn. Maar hoe financieren kleine ondernemers dat?

Hoe is de ziektewet ontstaan?

In 1992 ging de ziektewet in Nederland in. Voor 1992 moesten werkgevers zes weken doorbetalen bij ziekte, hiervoor moesten de werkgevers premie betalen. Dit kostte de werkgevers enorm veel geld, een goede reden voor een nieuw wet. Deze nieuwe wet hield in dat werkgevers twee jaar lang loon door betalen bij ziekte. Dit lijkt nadelig voor een werkgever, maar volgens Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht en kroonlid SER is het juist voordelig. “Als we vanuit het perspectief van kleine ondernemers kijken, is de nieuwe wet een stuk goedkoper dan wanneer je al die premies bij elkaar optelt en dat moet betalen als werkgever.”

Moeten de risico’s van ziekte bij de werkgever liggen?

Volgens Gijs van Dijk, kandidaat-Kamerlid voor de PvdA, is het voor kleinere werkgevers een grote last om door te betalen bij ziekte. Er moet meer aandacht zijn voor kleine ondernemers. “Voor kleine bedrijven zou het beter zijn als alle re-integratie verplichtingen niet meer van toepassing zijn.”

Hilde Palland is Tweede Kamerlid voor het CDA en ziet dat deze risico’s een last zijn voor de ondernemers. “Ik denk dat het doorbetalen van loon teruggebracht moet worden. Van 2 jaar naar 1 jaar én in het tweede jaar meer hulp vanuit het UWV.” Zo wordt de druk op de werkgever verminderd.

Paul Smeulders, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, vindt dat we een groot risico bij de werkgevers in Nederland leggen in vergelijking met andere landen. Volgens hem moeten we vooral met werkgevers in gesprek. Hoe denken zij over de situatie? Hij heeft al met enkele werkgevers gepraat en er was een duidelijke conclusie: “Dit is een reden om mensen niet aan te nemen, of meer mensen in de flexibele schil te houden.”

Grote verantwoording bij werkgever

Judith Tielen, Tweede Kamerlid voor de VVD vindt dat een werkgever een te grote verantwoordelijkheid krijgt. “Stel dat iemand langdurig uitvalt en dat je daar zo lang verantwoordelijk voor blijft, dit weerhoudt werkgevers om mensen aan te nemen.” Verder is zij het er ook mee eens dat de periode van twee jaar doorbetalen verkort moet worden.

“Het grootste knelpunt is dat die twee jaar doorbetalen bij ziekte, vooral een grote last voor kleine ondernemers is.” vertelt Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66. Voor grote ondernemers is het probleem vaak minder groot, zij hebben de middelen in huis om dit goed te regelen.

Met andere woorden, twee jaar doorbetalen is een grote last. Er moet daarnaast meer gekeken worden naar de kleine ondernemers. Het doorbetalen van loon bij ziekte verlagen naar één jaar, is een oplossing die veel wordt aangedragen door diverse politieke partijen.

Loon doorbetalen bij ziekte - 8 maart 2021
Beluister de uitzending