Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Leiderschap in coronatijd

Leiderschap in coronatijd

Niemand die in- en uit klokt, geen zweep erover in de kantoortuin, mensen werken thuis en hebben daar ook nog eens te dealen met aandacht vragende kinderen en partners. De vraag is: verandert leiderschap in deze crisis en om wat voor leiderschap vraagt het?

Directief leiderschap en communicatie

“Je moet als leidinggevende nu meer directief leiderschap laten zien. Als team heb je drie elementen te betrachten. Energie, eigenaarschap en verbondenheid. Deze drie komen in het geding nu we thuiswerken.” Aldus Bas Kodden. Leiderschapscoach en managementwetenschapper. Volgens hem moeten we de energie hooghouden, het eigenaarschap verduidelijken en verbonden blijven met elkaar. We moeten sturen op resultaten en vooral transparant zijn.

Naomi Ellemers, sociale en organisatiepsycholoog en hoogleraar aan de universiteit van Utrecht bekijkt de situatie in Den Haag. “Wat opvalt is de communicatiestrategie, het gaat er daar om hoe de besluiten worden gecommuniceerd.” Deze vergelijking kan je doortrekken naar de werkvloer. Op dit moment kan de regering en de leidinggevende niks regelen op de klassieke manier. Je bent aangewezen op de mensen en hun goede wil om te doen wat nodig is. En dan wordt die communicatie cruciaal. Je merkt dat als iets goed is gecommuniceerd in Den Haag er veel bereidheid in Nederland is. De keren dat het onhandig gaat zie je moeilijkheden.

Vertrouwen en humor

We moeten vooral veel vertrouwen hebben in elkaar. Als leidinggevende in je team en als team in elkaar. Als leidinggevenden checken hoeveel iedereen werkt is dat funest en werkt het eerder averechts. Mensen hebben op dit moment al veel moeite met de situatie en hebben veel afleidingen. Dan is het nog eens extra frustrerend als de baas belt dat je niet genoeg gewerkt hebt. Creeër voorwaarden waardoor de werknemers wel kunnen presteren is de tip van Naomi Ellemers.

Berry Koeleman stuurt vooral aan op humor en verbondenheid. “Mensen hebben een dagstart samen, een koffie momentje of bespreken wat ze voor taken hebben op een dag.” Hij geeft aan dat waardering moet worden uitgesproken aan het einde van de dag en dat er moet worden gepeild of mensen hulp nodig hebben, wat ze hebben gedaan en hoe ze zich voelen. Daarnaast werken mensen niet alleen thuis maar is de hele familie daar. “Wij laten bloemetjes bezorgen bij de vrouw. Je man is nu zoveel thuis: succes!”

Laat de onzekerheden zien

Maar uiteindelijk weet de baas ook niet hoe het afloopt. Hij of zij moet vooral vertrouwen hebben. Dit is nog niet eerder gebeurd en ook zij hebben kinderen en onzekerheden. Laat deze onzekerheden zien is de tip. Zo staan er mensen om je heen op die kunnen helpen. Een leidinggevende is tenslotte ook maar een mens.

Leiderschap in coronatijd - 14 april 2020
Beluister de uitzending