Jobcrafting

Jobcrafting

Zelf je eigen baan samenstellen. Dat lijkt natuurlijk heerlijk, maar ook wel een beetje een utopie. Toch doen we het allemaal wel een beetje. Een taak aan een collega geven en er een taak voor terug krijgen die je beter ligt. Deze uitzending gaat over Jobcrafting. De vraag is: hoe zorg je dat al het werk gebeurd, als collega’s gaan shoppen in takenpakketten?

Wat is Jobcrafting? Machteld van den Heuvel is universitair docent aan de UVA, zij legt dit aan ons uit. “Jobcrafting gaat over de kleine aanpassingen die mensen zelf maken, op eigen initiatief, aan hun werk. Dat kan gaan over het aanpassen van taken, de manier waarop je met mensen omgaat of het uitkiezen van de mensen waar ze mee samenwerken. Ik heb onderzoek gedaan naar de vraag: hoe kunnen werknemers zelf richting geven aan hun werk? en dan met name hun plezier in het werk. Het is heel belangrijk dat mensen zelf invloed kunnen hebben op hoe leuk het werk is en hoe ze zichzelf kunnen ontplooien.”

Carolien Meijer heeft haar hele baan bij elkaar gecraft. Ze werkt bij Bronkhorst. “Ik ben daar strategisch marketing manager. In mijn vorige baan, werkte ik bij een organisatie in ontwikkeling. Daar kreeg ik op een moment zoveel verschillende taken dat ik mezelf ging afvragen: ‘is dit wel wie ik ben en wie ik wil zijn?’ Toem ben ik een coaching traject in gegaan, waarbij ik geleerd heb heel erg naar mezelf te kijken. Wie ben je? waar ben je goed in? En in wat voor omgeving ben je graag werkzaam? Daar heb ik mijn baan op samengesteld. Ik heb geleerd dat je niet moet solliciteren op een vacature. Een goede tip was:  ga via je netwerk gewoon koffie drinken bij alle bedrijven die jou leuk lijken. Voor werknemers zou ik aanraden om een traject te volgen waarin je gaat leren wie je bent, en wat dat betekent voor je carrière. Aan werkgevers zou ik willen meegeven dat ze goed moeten kijken naar de persoon met wie je werkt. Werk vanuit de mens. Zodra je investeert in je medewerkers, kom je als organisatie veel verder dan wanneer je top down werkt.”

Ik vroeg Machteld ook wat je van een leidinggevende mag verwachten. “Je mag verwachten dat ze weten wat Jobcrafting is en dit ook toepassen. Dat er autonomie gegeven word. Het vraagt best veel van leidinggevende. Het kan heel beangstigend zijn als werknemers opeens van alles zelf verzinnen.’ Volgens Machteld is het de kunst om hier de juiste balans in te vinden. “Hier zijn trainingen voor, waarbij het vooral gaat om de bewustwording en het aanreiken van handvatten”.

Jobcrafting - 20 november 2019
Beluister de uitzending