Ja! Solliciteren moet een verplicht vak worden op school

Ja! Solliciteren moet een verplicht vak worden op school

Dinsdag 28 maart gaat Rens de Jong in het radioprogramma BNR Werkverkenners op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Moet solliciteren een verplicht vak worden op school?’. Ruud Licht, Teamleider Recruitment van Brainnet, geeft alvast zijn visie op deze vraag.

“Solliciteren is een belangrijke, zo niet de belangrijkste stap richting een passende baan. Het is een proces dat begint met het zoeken naar een vacature tot aangenomen worden en inkomen genereren. De praktijk laat zien dat dit een lastig proces is. Vooral voor jongeren die fris van hun opleiding komen. Waar vind je passende vacatures? Waar moet een cv aan voldoen? Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief? Hoe zorg ik dat ik een goede indruk maak tijdens het sollicitatiegesprek? Allerlei vragen waar jongeren voor het eerst mee te maken hebben zodra ze de arbeidsmarkt voor het eerst betreden.”

Solliciteren begint voor het afstuderen

Ruud vervolgt: “Jongeren bevinden zich in een online jungle van vacaturesites, bemiddelingsbureaus, jobboards, websites en social media. Hoe vind je in dit landschap nog een passende vacature? En hoe moet je solliciteren? Websites staan vol met tips en de meningen zijn verdeeld. Wel een brief, geen brief, een opvallend cv of niet, e-mail of bellen, wel of geen stropdas… En dan zijn we nog niet eens bij het gesprek. Welke vragen moet je stellen? Welke houding neem je aan? Het al vanuit de opleiding aanreiken van inzicht, kennis, training en tips & tricks kan aankomende sollicitanten helpen om de zoektocht naar een baan zo goed mogelijk aan te vliegen. Goede begeleiding tijdens de opleiding zorgt ervoor dat studenten beter voorbereid zijn. Weten waar je vacatures kunt vinden, de spelregels van solliciteren begrijpen en bovenal ontdekken wat je kernkwaliteiten zijn en hoe je dat goed kunt presenteren in je cv,  je motivatiebrief en tijdens het gesprek. Het helpt starters de juiste keuzes te maken. Bijkomend voordeel is dat het jongeren meer zelfvertrouwen geeft.”

Vind het antwoord

Benieuwd hoe andere experts tegen deze vraag aankijken? Luister dinsdag 28 maart van 19.00 uur tot 19.30 uur naar Werkverkenners op BNR Nieuwsradio.