Is uw organisatie een inclusieve werkgever?

Is uw organisatie een inclusieve werkgever?

Dit is een vraag die steeds vaker gesteld wordt. En het is ook een vraag die op vele manieren beantwoord kan worden. Zo kan bijvoorbeeld de focus gelegd worden op het hebben van een antidiscriminatiebeleid, of in het personeelsbeleid rekening houden met verschillende achtergronden. Maar er kan ook gekeken worden naar de man/vrouw-verdeling binnen de organisatie, en dan ook zeker in de leidinggevende functies. En wat is bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd binnen het bedrijf?

Juist op het gebied van Diversiteit & Inclusie is het belangrijk om voldoende kritisch te zijn. De gemiddelde leeftijd kan bijvoorbeeld over de gehele organisatie precies tussen de 18 en 65 liggen, maar is dat ook het geval bij de leidinggevenden? Of komen die allemaal uit dezelfde leeftijdsgroep? Is er sprake van een bedrijfscultuur waarin dingen aan de kaak kunnen worden gesteld op het gebied van geaardheid of geloof?

Daarnaast hoort bij inclusiviteit ook respect. Ook voor mensen die er anders uitzien of andere keuzes maken. Hebben bijvoorbeeld parttimers net zoveel groeikansen als fulltimers? Is er voldoende begrip voor werknemers die op een bepaald tijdstip op het schoolplein moeten staan, of voor wie het lastig is om een kwartiertje langer door te werken omdat er thuis verplichtingen zijn? Is er voldoende oog voor het welzijn van mensen die het moeilijker hebben?

Dit zijn misschien pijnlijke vragen, maar juist ook cruciale vragen om als organisatie te stellen. Als we het hebben over diversiteit en inclusie, dan moeten dit soort vragen, problemen en uitdagingen aan de kaak gesteld kunnen worden. Werknemers en werkgevers moeten zich bewust worden van dit thema. En ook voor bewustwording geldt: het begint bij onszelf. Kijk dus eens kritisch naar uw organisatie en vraag uzelf af: hoe inclusief zijn wij eigenlijk?

Bij Brainnet hebben wij veel ervaring met het beantwoorden van deze vraag voor onze opdrachtgevers. Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor u en uw organisatie? Kijk dan op onze pagina over Inclusief Ondernemen, of neem contact met ons op.