Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Internationaal talent werven

Internationaal talent werven

Nu blijkt dat thuiswerken een goede optie is, kan er gekeken worden naar een ander gebied. Kan je talent niet internationaal werven en vervolgens gewoon vanaf zijn of haar thuisbasis voor je laten werken?

Werken op afstand

We werken al een lange tijd thuis waardoor we gewend zijn geraakt aan het werken via Teams of Zoom. Daardoor is het mogelijk om met mensen uit het buitenland, met een andere cultuur samen te werken. “Het geeft je een andere blik op werken, mensen kunnen je een perspectief geven waar je helemaal niet aan dacht of manier van werken die veel handiger is.” vertelt Claudius van der Meulen, directeur Attolo Software Consultancy.

Een drempel

Volgens Alex van den Bergh, verantwoordelijk voor insourcing, outsourcing en cloud bij Quint, zijn er paar aspecten waar naar gekeken moet worden, “Om een duidelijker beeld te geven over de aspecten wordt er gekeken naar de taal. Het is belangrijk dat je goed Engels kan als je met iemand uit het buitenland contact hebt. Er heerst een andere cultuur in het buitenland en werken op afstand, dat was in eerste instantie een grote barrière. Dat is nu veel minder zo.”

De valkuilen

In eerste instantie lijkt het vooral prettig en handig. Soms kan je bepaalde talenten die je zoekt voor je organisatie niet vinden in eigen land. Toch is er een valkuil volgens Ruud Blaakman, adviseur internationaal/fiscaal bij werkgeversvereniging AWVN. “Voor een werkgever is dat niet zo makkelijk, omdat ieder land een eigen wetgeving kent.”  

Het is ook belangrijk dat je de cultuur kent in de landen waar je mee samenwerkt, zodat je je kunt aanpassen aan hun werkwijze in dat land.

Team leren kennen

“Om een project succesvol te laten zijn, is het belangrijk om een team met verschillende culturen de tijd te geven om elkaar te leren kennen.” vertelt Alex van den Bergh. Ook is het belangrijk dat je het project zo goed mogelijk definieert en de stappen en verwachtingen zo goed mogelijk uitlegt.   

Kortom, het is mogelijk om met mensen uit het buitenland om samen te werken. Er moet gekeken worden naar de taal, cultuur en of het mogelijk is om een team te vormen. 

Internationaal talent werven - 22 februari 2021
Beluister de uitzending