Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Interimmers bij de overheid

Interimmers bij de overheid

In de uitzending van BNR Werkverkenners bleek dat van ambtenaren steeds meer gevraagd wordt. Eigenlijk moet een ambtenaar een schaap met 5 poten zijn. Hoe zit dat met de interimmers bij overheidsorganisaties?

Volgens Peter Streefkerk, interim senior inkoopadviseur HRM, wordt er sowieso meer van je gevraagd als je ‘van buiten’ komt: “Voor je aan een opdracht begint moet je eigenlijk al alle kennis hebben. Van de organisatie en het beleid maar ook van alle processen en systemen waar je mee moet werken. Je moet dus op veel borden kunnen schaken. Soms krijg je een training. Soms een document dat je kunt doorlezen, maar meestal komt het erop neer dat je er moet staan op dag één. Ik doe dit werk al heel lang, al voor de tijd dat het woord zzp’er bestond maar ik denk dat niet iedere organisatie doorheeft dat iemand van buiten de organisatie nog niet alles weet.”

Niet voor iedereen

Werken als interimmer bij de overheid moet wel bij je passen volgens Annemarie Stel, arbeidsmarktexpert. Ze was 22 jaar werkzaam als ambtenaar en werkt ruim tien jaar zelfstandig. “Als je altijd in het bedrijfsleven hebt gewerkt zal het lastig zijn om je aan te passen en dat wil je waarschijnlijk ook niet. Want behalve de professionele bagage moet er ook wel een match zijn met de manier waarop overheidsorganisaties werken. Je moet jezelf afvragen: is dit een omgeving waar ik tot m’n recht kan komen?”

Streefkerk: “De overheid kent meer regels, meer wetgeving, en de daarbij horende processen zijn over het algemeen belangrijker. In het bedrijfsleven is eerder de vraag: wat levert het op?” Een ander verschil is dat je werk onder een vergrootglas ligt. “Een project bij de overheid dat mislukt komt in de pers. Ik heb ook bij banken en verzekeraars gewerkt. Daar gaan net zoveel dingen mis maar daar hoor je niemand over.”  

Of de bureaucratie een obstakel is om dingen voor elkaar te krijgen? Volgens Stel kun je op een doortastende manier te werk gaan, ook bij overheidsorganisaties. “Als je je kunt aanpassen én als de organisatie daarvoor open staat. Dan kun je in korte tijd veel bereiken.”

Altijd die buitenstaander?

“In sommige organisaties krijg je echt het etiket ‘interimmer’ en hoor je er nooit helemaal bij. Bij andere organisaties word je meegenomen in het overlegcircuit en doe je mee met uitstapjes en opleidingen.” vertelt Streefkerk. Het verschilt ook zeker per organisatie en manager. En of er aandacht wordt besteed aan de cultuur binnen de organisatie. Ook van belang: de duur dat je ergens zit: ”Na een jaar of langer ben je een van de medewerkers.”

Stel: “Ik ben tegelijk betrokken en afzijdig. Ik koester die blik van een buitenstaander. Dat maakt het werk aantrekkelijk: je hebt de autonomie om ergens bij te horen en tegelijk objectief te blijven.” Stel merkt niet dat er door vaste medewerkers met scheve ogen wordt gekeken als het om verschil in betaling gaat: “Ik kan ze precies laten zien dat het financieel weinig scheelt.’ Streefkerk: “Ja, er worden wel eens opmerkingen over gemaakt. Maar als ik de rekensom maak dan zien ze dat de plaatjes veel dichter bij elkaar liggen.”

Interimmers anno 2018

Streefkerk denkt dat de vraag naar interimmers bij de overheid blijft. Omdat de vergrijzing toeneemt en de vraag naar deskundigheid er altijd zal zijn: “Het komt zelden voor dat ik de enige interimmer ben op een afdeling, alleen al in mijn vakgebied. Een keer zat ik bij een opdrachtgever zelfs met 5 interimmers aan tafel.” Wel zit er volgens hem altijd een golfbeweging in de vraag naar mensen van buiten. Zelf heeft Streefkerk daar nog nooit last van gehad. “Mijn ervaring maakt me minder kwetsbaar. De afgelopen jaren zijn er veel jongeren en mensen bijgekomen die door de crisis buiten spel waren gezet en ‘dan maar’ aan de slag gaan als zelfstandige. Die hebben nu eenmaal minder ervaring met het interim werken.”

Stel: “Flexibiliteit zal altijd nodig zijn. Wij worden ingezet omdat we iets kunnen wat ze in de organisatie niet of nog niet kunnen of simpelweg omdat er handen nodig zijn.” Wel denkt ze dat te veel interimmers op een afdeling ook niet goed is. “Uiteindelijk heb je voldoende vaste werknemers nodig om een team te bouwen.”

Stel heeft wel een advies voor interimmers die aan de slag gaan bij de overheid: “Zet jezelf neer als de expert die je bent. Laat je niet te veel beïnvloeden en ga niet te veel mee in het politiek-bestuurlijke spel. Neem je eigen professionaliteit als uitgangspunt: hier ben ik voor ingehuurd, dit is wat ik kan en dit is wat ik doe.’