Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Ik word expat

Ik word expat

Gaan werken als expat; het is een droom die leeft bij heel wat hoog opgeleide Nederlanders. Mensen zien het als een bijzonder avontuur maar Corona werkt natuurlijk even niet mee. Veel bedrijven zijn nu terughoudend met uitzenden van personeel naar verre oorden. Er komt een moment dat dit allemaal weer voorbij is. En dan? Hoe bereid je je voor op een leven als expat? Wat betekent zo een stap voor een gezin?

Cashen

We beginnen in Singapore, met Martijn Douven, commercieel directeur Signify die 6 jaar geleden zijn koffers pakte en voor het avontuur koos. “Er werd veel geregeld voor me als expat door het bedrijf. We hadden intern een soort intranet page waar je alles kon vinden en altijd iemand die je kon bellen.”

Wat klopt er van het beeld dat je als expat in een paar jaar flink kan cashen? “Dat klopte vroeger wel. Zover ik weet, zitten de expatcontracten waar je het dubbele salaris krijgt in vergelijking met hier en het bedrijf in Nederland je hypotheek betaald, er niet meer in. Het bedrijf betaalt wel huisvestingskosten of je tickets naar huis elk jaar. Werken in het buitenland heeft wel extra’s, maar het niet meer zoals 20 jaar geleden, toen je echt binnenliep met een expatcontract.”

Geregel

In het buitenland werken betekent in ieder geval dat je een huis nodig hebt en mogelijk een school voor de kinderen. Maar dat zijn lang niet de enige zaken waar je naar moet kijken. Er moet nog veel meer geregeld worden. Expatadviseur Clementine Baan, oprichter Expat Services Worldwide weet daar alles van. “Wij hebben alle expertise in huis om de zorg van de HR-manager en de expat uit handen te nemen. Als je door de werkgever wordt uitgezonden dan moet er altijd gekeken worden naar de werk en verblijfsvergunning. Dat kan bijvoorbeeld in China en Israël al 3 maanden duren om te regelen. Daarnaast kijken we naar wat er in het contract komt en hoe we de verhuizing regelen. Dan heb je het natuurlijk over wie de verhuizing betaalt, gaan vrouw, kinderen en huisdieren mee, en cultuurtraining. Daar moet allemaal over nagedacht worden.”

Kortom, je moet je goed inlezen want het maakt wel degelijk een verschil naar wel land je gaat.

Gezin

Wat betekent het allemaal als je gezin meegaat? Het is een nieuwe omgeving voor de kinderen, en je partner moet zijn of haar carrière in de ijskast zetten. Antoinette van Dam is jurist en vrouw van een expat. “We hebben veel van de wereld gezien en veel verschillende mensen ontmoet. We zijn ooit begonnen in Californië. Dat is een mooie plek om te beginnen als je naar het buitenland gaat. Onze kinderen waren destijds 5, 9 en 11 en spraken geen woord Engels. Ze zijn ook gelijk naar een publieke school gegaan, geen internationale school. Maar als je laat zien dat je je best doet om te integreren staan mensen enorm voor je open. Na Californië zijn we naar Dubai gegaan. Dat was even een culturele shock. Het begon al toen ik mijn ID kaart ophaalde waar ‘House Wife’ in stond en ‘Not Allowed To Work’. Ik had daar als Westerse vrouw niks te zeggen, maar ik wist van te voren wat de regels daar waren en was er op voorbereid. Het was natuurlijk wel anders toen we er echt zaten.”

Kortom: Het leven als expat, goed voor je CV, onbetaalbaar als ervaring en ook nog ongelofelijk leuk.

Ik word expat - 27 oktober 2020
Beluister de uitzending