Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Ik mis mijn collega's

Ik mis mijn collega's

Miljoenen Nederlanders zitten of werken noodgedwongen thuis door het coronavirus. Grote kans dat jij daar één van bent. Dat betekent dat je ineens veel minder contact hebt met de mensen die je normaal elke dag ziet: je collega’s. Een goed moment om het daar over te hebben.

“Wat mij het meeste opvalt, is dat 75% van de thuiswerkenden vooral hun collega’s mist. En daarbij ook de kantoorpraat.” Aldus Johan Goedhart, Director Product & Platform bij MeMo². Hij organiseerde recent een peiling onder duizenden thuiswerkers. “Ik had wel verwacht dat het sociale aspect belangrijk was voor mensen, maar ik wist niet dat het zo sterk zou terugkomen. We hebben bijvoorbeeld ook gevraagd of mensen het prettig vinden om thuis te werken. Ongeveer de helft vindt het wel prettig om thuis te werken, maar de andere helft is er minder enthousiast over. Dat komt omdat het direct contact er niet is.”

Jaap van Muijen is hoogleraar psychologie aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij doet regelmatig onderzoek naar de manier waarop we op de werkvloer met elkaar omgaan. We beginnen met een gewetensvraag: is Jaap zelf een fijne collega? “Soms wel en soms niet. Meestal wel, maar soms wil ik ook gewoon schrijven en de deur dicht hebben. Dat straal ik dan ook wel uit.”

Wij Nederlanders blijken best blij met onze collega’s. “In het algemeen zijn mensen tevreden. Je ziet hoe hoger men opgeleid is, hoe meer men tevreden is. 75% van de mensen is blij met zijn of haar collega’s. We zijn een land waar we relatief veel vergaderen en overleggen, veel meer dan in het buitenland. Nu we allemaal thuiswerken, missen we die contactmomenten wel.”

Er blijkt een groot verschil te zijn tussen hoe introverte en extroverte mensen met de situatie omgaan. “Introverte mensen zijn prikkelgevoelig en extroverte mensen hebben meer prikkels nodig. Deze mensen hebben het praatje bij het koffieapparaat harder nodig dan introverte mensen. Gun deze mensen nu ook de ruimte, om wat vaker even gewoon te kletsen en niet alleen maar over werk te vergaderen.”

Een andere prangende vraag is of je zelf wel een fijne collega bent. Het antwoord komt uit de psychologie. Roos Vonk is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit. “De meest voorkomende ergernis op de werkvloer is gebrek aan collegialiteit. Dat zie je vooral in competitieve organisaties, waar targets heel belangrijk zijn. Dat is het ene uiterste. Het andere uiterste is dat je veel gericht bent op samen doen, en daarmee meer gericht bent op het proces dan op het resultaat. De onderlinge relaties tussen collega’s zijn in dat soort organisaties meestal wel beter.”

Iemand op de werkvloer een keer vragen hoe het gaat of een complimentje uitdelen. Het lijken kleine dingen, maar het maakt in de relatie met collega’s veel verschil. Met deze tip word  je zelf misschien ook een (nóg) leukere collega!

Ik mis mijn collega's - 22 april 2020
Beluister de uitzending