Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Hoe zzp'ers in de zorg en onderwijs invallen voor de vaste medewerker. 

Hoe zzp'ers in de zorg en onderwijs invallen voor de vaste medewerker. 

Lange dagen met onhandige uren tegenover werken wanneer jij wil, betaald krijgen volgens de cao tegenover zelf het tarief bepalen. Op vakantie tijdens de schoolvakanties of zelf kiezen wanneer je even een weekje rust nodig hebt. De tegenstellingen lijken extreem maar dit zijn de tegenstellingen tussen de medewerkers in de zorg en het onderwijs ten opzichte van  zzp’ers in dezelfde beroepen. Wanneer je in een kraptesector zit kan je als zzp’er je werk zo aangenaam maken als jij dat wil. Maar wat betekent dat voor de sectoren en de medewerkers in vaste dienst? In de BNR Werkverkenners van 3 november wordt deze vraag besproken door een hoogleraar gezondheidseconomie, een zzp’er in het onderwijs en de directeur van Crossover.

Zzp’er in de zorg

Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie legt uit waarom ook in de zorg steeds meer zelfstandige ondernemers voorkomen. “Specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen werken al vaak als zelfstandig ondernemers in de zorg. Maar de laatste tijd zie je dat ook verpleegkundigen zich als zzp’er aanbieden op de arbeidsmarkt. Er is een tekort aan verpleegkundige waardoor ze een sterke arbeidsmarktpositie hebben en die kunnen gebruiken door zich als zzp’er te verhuren. Geld is een belangrijke reden, ze zijn op deze manier niet gebonden aan de cao’s. Maar een belangrijk onderdeel is ook de zeggenschap over de werktijden, zoals bijvoorbeeld geen nachtdiensten draaien.”

Zzp’er in het onderwijs

Naast de zorg is er ook in de onderwijssector een tekort aan leraren. Danielle van Rijn is sinds 1,5 jaar zzp’er in het onderwijs omdat een vast dienstcontract haar ging beknellen. “Na mijn burn-out wilde ik meer flexibiliteit en vrijheid. Ook was het onderwijs niet meer uitdagend genoeg, er kwam een soort sleur in. Nu ik zzp’er ben hoef ik geen studiedagen bij te wonen, kies ik zelf de cursussen die ik wil volgen voor mijn ontwikkeling en krijg ik qua salaris zeker het dubbele.

De voordelen

Volgens Josje Damsma, directeur van Crossover zijn er drie redenen waarom werknemers als zzp’er verdergaan in kraptesectoren. “Ten eerste gaan ze er financieel op vooruit. Ten tweede hoeven ze de negatieve punten van hun werk niet te doen en ten derde kunnen zzp’ers bij verschillende bedrijven tegelijk werken om te zien of ze er passen terwijl ze nieuwe dingen leren.

Het probleem en de oplossingen

Wim Groot duidt het probleem aan van het groeiende aantal zzp’ers. Doordat de zzp’ers duurder zijn groeien de salariskosten wat problematisch is voor bijvoorbeeld een school of een ziekenhuis. Daarnaast willen de zzp’ers niet alle diensten draaien, waardoor de minst populaire diensten vooral op de schouders van de vaste krachten vallen. “Er is een tekort van personeel, maar dat zagen we 10 jaar geleden al aankomen. Om dit op te lossen en meer vaste krachten te werven moet het beroep aantrekkelijker gemaakt worden. Door bijvoorbeeld het salaris te verhogen.”

Volgens Danielle van Rijn zit er een grote winst in het flexibeler met de werknemers omgaan. Ook op een school is het volgens haar mogelijk om de leraren buiten de schoolvakanties gewoon op vakantie te laten gaan. Josje Damsma vindt het in ieder geval een duidelijk signaal als de werknemers weglopen, als zzp’er terugkomen en de werkgever daar ook nog eens flink voor laat betalen. “De ziekenhuizen en scholen hebben geen onbeperkte middelen maar het kan wel leuker, flexibeler en autonomer. Hoe richt je de vergaderingen in en hoeveel vrijheid krijg je? Daarnaast moet de werknemer natuurlijk ook zelf aangeven wat het beste werkt voor hem of haar.”

Conclusie

Kortom, het werken als zzp’er in de kraptesectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs brengt voordelen mee voor de zzp’er zelf. Maar voor de collega’s en de werkgever pakken deze voordelen niet altijd goed uit. Om dit tegen te gaan moet vooral het beroep aantrekkelijker gemaakt worden en de nadelen waar medewerkers tegenaan lopen worden besproken en opgelost. Dit om te voorkomen dat werkgevers even later dezelfde medewerker als zelfstandige inhuren voor een hoger tarief met flexibele uren.

Hoe zzp'ers in de zorg en onderwijs invallen voor de vaste medewerker.  - 3 november 2020
Beluister de uitzending