Hoe zorg je voor een goede work-life balance?

Hoe zorg je voor een goede work-life balance?

Twee extreem uiterste meningen in de uitzending van BNR Werkverkenners over het thema work-life balance. Presentator Rens de Jong ging in gesprek met Sjoerd van der Velden, medeoprichter van Bruggink & Van der Velden Advocaten en Belastingadviseurs en Monique Ansink, directeur van Excellent Products, producent van hoogkwalitatieve bevestigingsmiddelen.

Mega hard werken; het hoort in de beleving van velen bij traditionele advocatenkantoren. Toen Sjoerd van der Velden met zijn compagnon voor zichzelf begon, besloten zij het anders te doen. Het was bij eerdere werkgevers stoer om te bikkelen en cool om over te werken. “Onze manier is anders: iedereen krijgt bij ons verplicht een dag vrij. Ontspanning helpt ook bij het opdoen van nieuwe inzichten.” Ook hanteren ze een uren maximum. Dat is 1120 uur per jaar. “Bij ons is het niet gaaf om als laatste het licht uit te doen.”

Monique Ansink gelooft niet in parttime werken. “Je mist teveel als je er niet bent.” Vier dagen werken kan nog maar minder dagen niet. Kinderen en zaken in je privéleven die je niet leuk vindt, kun je in haar ogen beter uitbesteden. “Op de hoogtepuntenmomenten in het leven van je kinderen moet je er natuurlijk wel zijn. Denk aan een schoolmusical. We kennen geen vrijedagen principe, je kunt gewoon tussendoor wel je privédingen doen zoals je hond uitlaten of voorleesmoeder zijn. Vrije dagen registeren we niet. Mensen die er misbruik van maken, worden onderling wel gecorrigeerd. Omdat je tussendoor ook privédingen kunt doen, heb je een goede work-life balance. Het gaat erom dat je overdag je werk goed kunt afmaken. Maak een planning, zorg dat je het afmaakt, dan hoef je thuis niet meer aan het werk.”

Hoe zorg je voor een goede work-life balance? - 31 oktober 2017
Beluister de uitzending