Hoe word je de ideale werknemer van de toekomst?

Hoe word je de ideale werknemer van de toekomst?

De wereld verandert, banen verdwijnen maar je kunt er wat aan doen! Namelijk zorgen dat je 21st Century Skills ontwikkelt. Volgens het World Economic Forum staan in de top 3 van noodzakelijke vaardigheden: creativiteit, kritisch kunnen denken en probleemoplossend vermogen. Hoe word je de ideale werknemer van de toekomst?

Rens de Jong, presentator van BNR Werkverkenners sprak met verschillende deskundigen over de 21st Century Skills. Marjolein Jansen, vicevoorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam: “We weten niet goed wat vraagstukken van morgen zijn, dus er is behoefte aan creatieve mensen. Het is van werkgevers een hulpvraag aan werknemers: denk na over wat de oplossingen zijn voor de vraagstukken van morgen en daar is creativiteit voor nodig."

Trainen

Creatief denken en probleemoplossend vermogen zijn volgens Saskia Brand-Gruwel, hoogleraar learning sciences en decaan van de faculteit psychologie en onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit aan te leren door te leren programmeren. “Als je programmeert moet je in stappen kunnen denken, analyseren, creatief denken.” Kritisch denken kun je trainen door je bewust te worden van hoe je denkt. Kees Kraaijeveld, directeur van de Argumentenfabriek schreef er een boek over: De gids voor helder denken.

Denken, spelen, creëren

Volgens Gijs Scholten van Aschat, acteur en voorzitter Akademie van Kunsten, is het onderwijs hopeloos ouderwets. We hebben vaardigheden nodig van de 21ste eeuw, het onderwijs in de huidige vorm stamt uit de 19e eeuw. Ideaal onderwijs helpt leerlingen denken, spelen en creëren. Het Hyperion Lyceum is een school die al meer gefocust is op vaardigheden die in de toekomst nodig zijn. Docent Jasper Rijpma: “Op onze school wordt gestuurd op het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen. Het gaat om analyseren, structureren, afstand nemen, creatieve oplossingen bedenken en toepassen.”

Rens de Jong concludeert: creatief denken, probleemoplossend vermogen en kritisch denken zijn aan te leren. Maar het vergt wel aandacht en tijd. Werk aan de winkel dus als jij die ideale werknemer wilt zijn van de toekomst!

Hoe word je de ideale werknemer van de toekomst? - 27 december 2017
Beluister de uitzending