Hoe word je creatief?

Hoe word je creatief?

Om te goed te kunnen gedijen in een snel veranderende wereld, moet je niet alleen beschikken over sterke vaardigheden op gebied van bijvoorbeeld ICT, maar je moet ook 21st century skills ontwikkelen. De drie elementen daarvan zijn:

  1. kritisch denken
  2. probleemoplossend vermogen
  3. creatief denken

Hoe kun je creativiteit ontwikkelen?

Volgens Marjolein Jansen, vice voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit Amsterdam is het zoeken naar vaardigheden buiten je vakgebied steeds belangrijker. Creativiteit isessentieel, dat wordt veel gevraagd. Maar het is de vraag of een werkgever werkelijk weet wat hij vraagt. Want als je creatieve mensen in je team zet, wat ga je dan doen met de initiatieven?

Gijs Scholten van Aschat, acteur en Voorzitter Akademie van Kunsten is letterlijk nooit opgehouden met spelen. “Mensen zijn van nature nieuwsgierig en spelend. Maar onderwijs is nu zo ingericht dat deze elementen worden weggenomen. Het onderwijs is nog steeds 19e eeuws. We hebben echter verbeelding nodig en mensen die iets met hun handen kunnen maken. Onderwijs zou ontdekkend, spelend en lerend moeten zijn.” Ook Marjolein Jansen stelt dat zaken in het onderwijs anders moet. Creativiteit is geen vak op zich, maar moet verweven zijn in de aanpak van het onderwijs. Het aanwakkeren van nieuwsgierigheid bijvoorbeeld.

Drie belangrijke conclusies

  1. Maak van creativiteit geen vak, verweef het in het onderwijs
  2. Onderwijs: moet aangepast worden, minder toetsen, meer ontdekken
  3. Werkgever: sta ook echt open voor creativiteit en stimuleer goede voorbeelden

Luister de uitzending.

Hoe word je creatief? - 26 oktober 2017
Beluister de uitzending