Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Hoe werk je als bedrijf succesvol intercultureel?

Hoe werk je als bedrijf succesvol intercultureel?

Trek je talent aan uit het buitenland? Zorg dat die medewerkers zich snel thuis voelen. Spreek als team onderling Engels zodat iedereen de gesprekken kan volgen. Maar maak je internationale collega ook duidelijk dat het handig is om een paar woorden Nederlands te leren. Zo luidden de antwoorden op de vraag: Hoe werk je als bedrijf succesvol intercultureel?

Rens de Jong zocht in het programma BNR Werkverkenners van 13 juni 2017 antwoord op deze vraag. Hij legde zijn vraag voor aan Monique Mols, adviseur Interculturele communicatie ASML, Nicole van Haelst, General Secretary ICP, Deborah Valentine, Directeur ACCESS Netherlands en Kris de Prins, Directeur Holland Expat Center South.

Opvallende feiten: expats geven Nederland wat betreft expat land maar net een voldoende. Werk aan de winkel dus om ervoor te zorgen dat je je internationale talent goed aan je verbindt. Verder valt op dat werknemers uit het buitenland gemiddeld niet veel langer dan twee jaar blijven.

ASML, waar medewerkers uit meer dan negentig verschillende landen met elkaar samenwerken, waardeert zaken als creativiteit die vrijkomt in de teams en de enorme kennis die ze internationaal gezien aanboren. Binnen deze organisatie wordt goed nagedacht om de samenwerking in goede banen te leiden, zo is het de regel dat zodra er iemand uit het buitenland aansluit, er Engels wordt gesproken. En sinds kort kun je niet alleen een broodje kaas halen in de kantine, maar is er ook een Aziatisch restaurant.

Meer weten?

Hoe werk je als bedrijf succesvol intercultureel? - 14 juni 2017
Beluister de uitzending