Hoe kom ik van mijn werkstress af?

Hoe kom ik van mijn werkstress af?

Het is bijna het einde van het jaar. Kerstborrels, deadlines en ook nog het diner met vrienden. Het einde van het jaar zorgt bij veel mensen voor extra stress. De vraag is: hoe kom je van je stress af? Rens de Jong onderzocht deze vraag en kreeg in de radio-uitzending BNR Werkverkenners hulp van psychiater Bram Bakker en zen monnik en trainer Paul Loomans.

Begrens jezelf

Psychiater Bram Bakker: ‘Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress dan anderen. Bevlogenheid is aantrekkelijk, ook voor werkgevers. Maar mensen die zichzelf niet begrenzen op het werk, kunnen dat thuis ook niet. Het zijn mensen die te laat naar bed gaan en ‘s avonds in bed liggen te piekeren. Uiteindelijk kunnen ze gevoeliger zijn voor een burn-out. Neem het signaal van stress serieus. Deadlinestress is niet erg, maar het mag geen gewoonte zijn. Ben je heel erg druk? Kies contragedrag, ga het tegenovergestelde doen. Als je dreigt over te lopen, ga dan een hele dag niks doen.

7 tips van Zen monik en trainer Paul Loomans

  1. Doe 1 ding tegelijk en maak het af.
  2. Elk moment is belangrijk om geleefd te worden: leef met aandacht, het maakt niet uit wat je doet, het gaat om focus en aandacht.
  3. Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten: laat los. Sta op, loop een rondje.
  4. Geef volle aandacht aan wat je wilt doen. Laat hetgeen je wilt doen goed binnenkomen. Dan komt het in je onbewuste en verdwijnt de stress.
  5. Maak jezelf bewust van je ‘knagende ratten’. Dit zijn alle taken die je voor je uit schuift. Ga ernaar toe en kijk ernaar. Observeer en vertrouw erop dat je intuïtie een goed moment uitkiest waarop je de taak gaat uitvoeren.
  6. Observeer 'achtergrondprogramma’s': het piekeren. Breng de emotie tot rust, dit doe je door je emotie te durven voelen, dan ebt het weg.
  7. Kies spontaan wat je gaat doen: dat is varen op je intuïtie.
Hoe kom ik van mijn werkstress af? - 19 december 2017
Beluister de uitzending