Hoe ga je door na verstoorde verhoudingen?

Hoe ga je door na verstoorde verhoudingen?

Op de werkvloer kunnen er wel eens complicaties ontstaan die daarna gewoon opgelost kunnen worden. Maar soms is dit niet mogelijk, en komen de partijen er niet samen uit. De een is te boos en de ander heeft totaal geen behoefte aan een gesprek. Op zo’n moment wordt de rechter ingeschakeld en die bepaalt dan of de werknemer ontslagen moet worden of niet. Maar hoe bepaalt de rechter dat? En welke oplossingen zijn er? 

De rechter geeft niet toe

Een werkgever wilt een werknemer ontslaan, maar de werknemer is het daar niet mee eens. Beide partijen komen er niet uit en de werkgever schakelt de rechter in. Suzanne Meijers is arbeidsadvocaat en vertelt dat het wel eens voorkomt dat de rechter het ontslag niet toewijst. In het wetboek staan ontslaggronden en als de partijen willen winnen dan moet die partijen voldoende bewijsmateriaal hebben die past bij de ontslagrede. “De meest aangevoerde ontslaggronden zijn disfunctionering en een verstoorde arbeidsrelatie.”

Intermediair

Een intermediair wordt ingezet als de partijen er niet samen uitkomen, hij of zij luistert naar de verhalen en probeert tot een oplossing te komen. Daar is Annelies Scheepbouwer, zakelijk mediator bij Reulingschutte ook mee bezig. Er worden sessies gevoerd en een werkgever en werknemer kunnen bij haar terecht als de rechter het ontslag niet heeft toegewezen. Ook komen ze naar haar toe als beide partijen verschillende visies hebben maar nog niet naar de rechter zijn geweest. “Gelukkig heb ik in de praktijk vaker dat de rechter nog niet aan bod is gekomen, de escalatie is dan minder tussen beide partijen.”

Hoe loopt zo’n proces?

Volgens Suzanne Meijers kan de tegenpartij in Hoger in Beroep gaan. “Eerst ga je kijken in de beslissing van de rechter en waar kan ik nog een haakje vinden om alsnog beter mijn huiswerk doen en in hoger beroep nog aan de bak te kunnen.” Een andere optie is in gesprek gaan met de werknemer en een intermediair inzetten. Doordat er een neutraal contactpersoon bij betrokken is kan het proces eerlijk verlopen.

Slagingskansen

“Als het gaat om wat kleinere bedrijven wordt het echt lastig om weer met elkaar door te gaan, want je hebt misschien bepaalde collega’s die iets over je hebben gezegd.” vertelt Suzanne Meijers. Als er veel gebeurd is, is het lastiger om door één deur te gaan. In de meeste gevallen vertrekt de werknemer dan.  

“Als de situatie is dat beide partijen door willen gaan, dan probeer je in de mediation sessie een lijst met afspraken te maken”, vertelt Annelies Scheepbouwer. Omdat je niet weet niet hoe het verder loopt als je geen sessies meer houdt kan je een planning maken en een vangnetbijeenkomst inplannen. In die bijeenkomst wordt er besproken hoe het de afgelopen tijd is gegaan. Als het dan nog niet beter gaat vertrekt de werknemer vaak.

Kortom, het komt vaker voor dat het ontslag niet wordt toegewezen door de rechter. Een werkgever kan in Hoger in Beroep gaan maar ook proberen om weer verder te gaan met de werknemer door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met elkaar. Daarnaast kunnen ze afspraken maken of er een neutraal contactpersoon bij betrekken om verdere escalatie te voorkomen.

Hoe ga je door na verstoorde verhoudingen? - 1 juni 2021
Beluister de uitzending