Het pensioenakkoord

Het pensioenakkoord

Het grote touwtrekken kan beginnen. Hoe gaan de gepresenteerde maatregelen uitpakken? 

De grote lijnen zijn door het kabinet gepresenteerd, na 9 jaar onderhandelen ligt er een pensioenakkoord. Als de leden van de bonden akkoord gaan, zijn er nog steeds veel hordes te nemen.

Samenvatting van het pensioenakkoord:

  1. Pensioenfondsen beloven geen vast pensioen, maar spreken een ambitie uit
  2. De AOW-leeftijd stijgt langzamer 
  3. Een vroegpensioen wordt mogelijk voor zware beroepen
  4. Eerlijker pensioenpremies (i.p.v. doorsneesystematiek)
  5. Pensioensparen voor zzp’ers moet makkelijker worden
  6. Heeft niets met pensioen te maken, maar zzp’ers verplichten tot arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)

Roos Wouters van de Werkvereniging, een belangenplatform voor modern werkenden en dus ook zzp’ers, startte een petitie tegen de verplichte aov omdat ze niet begrijpt waarom dit in het pensioenakkoord gemoffeld is. “Hoe kan dit worden uitonderhandeld tussen bonden en werkgevers, zonder inspraak van de 1.5 miljoen zzp’ers en 300.000 mensen die klussen doen naast hun vaste baan. Koppel alle zekerheden aan werkenden, ongeacht je contractvorm. Want waarom alleen voor zzp’ers, en hoe werkt het als je parttime zzp’er bent met grote en kleine klussen? Het ene jaar verdien ik veel meer dan het andere jaar, hoe moet een verzekeraar dat berekenen?”

Pieter Gautier, hoogleraar macro-economie van de arbeidsmarkt aan de Vrije Universiteit, zegt dat er nog veel onzeker is, maar het akkoord de goede richting op lijkt te gaan. “Bij ziektekosten zou je iedereen hetzelfde moeten behandelen. Aov werkt alleen als het verplicht is, anders doen alleen mensen met hoge risico’s mee en wordt de premie te hoog.” Over de pensioenhervormingen zegt hij het belangrijk te vinden dat de schijnzekerheid is weggenomen waarvoor hoge buffers moesten worden aangehouden. “Het systeem is efficiënter als in slechte tijden gekort wordt en je ietsje meer krijgt als het goed gaat.”

Schrijver over pensioenen voor het FD Martine Wolzak geeft het akkoord het voordeel van de twijfel. Er is een brief van het kabinet en het advies van de SER met een hele lange to do-lijst. En nu adviseert de commissie-Dijsselbloem ook nog om de rekenrente van pensioenfondsen te verlagen met 2.5%, waardoor de fondsen er financieel nog minder gezond uitzien. Bonden en fondsen lobbyden juist om die rekenrente te verhogen. “Als ze alles voor elkaar krijgen, is het een enorme stap. Het afschaffen van de doorsneesystematiek is de grootste hervorming ooit. Ons huidige pensioenstelsel gaat slecht om met leeftijd en wisselingen tussen vast en flex terwijl dat steeds vaker voorkomt. De premieberekening en hoeveel pensioen je daarvoor terugkrijgt, heeft daar alles mee te maken. Veel moet nog worden uitgevochten, de precieze spelregels, hoe de potten en de risico’s verdeeld worden.”

Roos vindt de mogelijkheid voor zzp’ers om aan te sluiten bij een pensioenfonds een goed idee. “Omdat het bijna niet mogelijk was, ontstaan er in de markt veel oplossingen. Overheid en bonden zijn er vaak niet blij mee, maar Broodfonds, Common Easy, Share People bewegen met jou mee. Je bouwt arbeidsongeschiktheid op en wat je niet gebruikt gaat naar je pensioenpotje. Waarom kijkt de overheid niet naar zulke innovatieve oplossingen?” Martine zegt dat pensioenfondsen een schaalvoordeel hebben omdat ze heel groot zijn. Er zijn fondsen die de zzp’ers erbij willen hebben omdat hun aantal enorm toeneemt en steeds minder jongeren zich aansluiten.