Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Heeft uiterlijk te maken met een goede carrière?

Heeft uiterlijk te maken met een goede carrière?

Een eerste indruk is zo gemaakt, maar in hoeverre bepaalt een eerste indruk een goede carrière? Wetenschappers zijn het er al heel lang over eens, met een goed uiterlijk heb je meer kans op succes. Maar waarom dan? Rens de Jong zocht uit waarom dat zo is.

De eerste aanwijzingen vanuit de wetenschap die bevestigen dat uiterlijk een rol speelt bij succes, stamt uit de jaren ‘40/ ’50. De psycholoog Solomon Asch concludeerde in zijn onderzoek dat wij, als wij één positieve eigenschap aan iemand toekennen, wij automatisch meerdere goede eigenschappen aan die persoon toekennen. Bijvoorbeeld: als wij iemand vriendelijk vinden, dan vinden wij diegene ook automatisch eerlijk of betrouwbaar. Terwijl dat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend is. Dit wordt ook wel het halo-effect genoemd.

Rationeel beoordelen is een illusie

Volgens Roeland Dietvorst, neurowetenschapper, heeft dat alles te maken met ons oerbrein. “Ons oerbrein maakt in 50 milliseconden een indruk. In die 50 milliseconden weten wij het geslacht, vinden we iemand aantrekkelijk of niet en weten we of iemand betrouwbaar of competent is.” Het is een illusie dat wij rationeel met elkaar om gaan. Het oerbrein maakt onbewust en buiten onze controle al een beslissing.  Volgens Roeland heeft ons uiterlijk veel meer met carrière te maken dan wij ons beseffen, en misschien wel meer dan wenselijk is.

Gedrag, energie en kledingstijl spelen  ook een belangrijke rol

“Gelukkig zijn wij mensen goed in manipuleren en composeren”, zegt Patrick van Veen, gedragsbioloog. Naast uiterlijk, zijn gedrag en energie is ook heel belangrijk voor je carrière. Als iemand met een glimlach, rechte houding en mooi maatpak binnen komt, wekt diegene een heel andere indruk dan wanneer iemand die onderuit gezakt in een hoekje zit. Een bekend principe dat bepaalt hoe succesvol iemand gevonden wordt en niks met uiterlijk te maken heeft, is het handicap principe. Iemand die succesvol is in meerdere dingen, ook al hebben die niks met elkaar te maken, kan ontzettend aantrekkelijk zijn voor de buitenwereld. Denk aan het runnen van een bedrijf, en tegelijkertijd een boek schrijven, zingen, waterskiën et cetera. Deze activiteiten nemen vaak zoveel energie in beslag, dat bijna niemand het volhoudt.

Het handicap principe neemt de pauw als voorbeeld. De pauw heeft een ontzettend mooie staart waarmee hij de vrouwtjes imponeert. Hoe groter de staart, hoe aantrekkelijker de pauw wordt gevonden. Tegelijkertijd is zijn staart, zijn handicap. Met zo’n onhandige sleep achter zich aan, is hij een makkelijke prooi.  

Wat wil jij uitstralen op de buitenwereld?

De conclusie van de uitzending is dat knappe mensen nu eenmaal een streepje voor hebben. Maar gelukkig kunnen wij ook op andere manieren aantrekkelijk gevonden worden. 3 tips:

  1. Non-verbale communicatie, en dus ook kledingstijl, is enorm belangrijk om uit te stralen wie je wilt zijn.Denk na over hoe jij wilt overkomen bij de ander en zoek daar een passende kledingstijl bij;
  2. Door wat vaker in de spiegel te kijken word je je bewust van je eigen uiterlijk. Het plaatje in de spiegel is ook het plaatje dat jouw klant of collega waarneemt.
  3. Mensen zullen jou beoordelen op het eerste plaatje, maar daarin is energie en gedrag ook ontzettend belangrijk. Toon energie en je hebt meteen een voorsprong.

Luister de uitzending:

Heeft uiterlijk te maken met een goede carrière? - 30 mei 2017
Beluister de uitzending