Guidion gelooft in geluk

Guidion gelooft in geluk

“We geloven oprecht dat gelukkige mensen die doen wat ze leuk vinden en altijd zichzelf kunnen zijn beter presteren. We groeien volop, wonnen vorig jaar de FD Gazellen Awards en onze klanten zijn erg tevreden, dat blijkt ook uit klantbeoordelingen. Dat is voor ons voldoende bewijs dat de manier waarop wij met mensen omgaan vruchten afwerpt”, vertelt Happines Officer bij Guidion Ammarai van der Linde. Guidion verleent jaarlijks, uit naam van samenwerkende partners, bij meer dan 700.000 klanten technische services in-en-om het huis.

Ammarai: “Twaalf jaar geleden starten de twee oprichters van Guidion op een zolderkamer met het verlenen van computerhulp in verschillende landen. Hierbij werkten we met veel buitenlandse studenten. We probeerden ervoor te zorgen dat mensen zich thuis voelden door een leuke plek te creëren waar niet alleen gewerkt werd maar ook vriendschappen gesloten werden. De officemanager van destijds organiseerde veel activiteiten om het werk heen. Van borrels tot lekkere lunches en feestjes. Zo ontstond er een hechte groep van ondernemende medewerkers die bovenal veel plezier hadden in het werk en de samenwerking.”

Geluksdag

Het creëren van geluk zit in het DNA van Guidion. “We realiseerden ons, toen we groter werden, dat we meer body wilden geven aan de cultuur. Geïnspireerd door ‘Delivering Happiness’, stelden we een Chief Happiness Officer aan”, vertelt Ammarai. Delivering Happiness is de titel van het boek geschreven door de CEO van Zappos, een online schoenen- en kledingwinkel. Het bedrijf groeide door focus op geluk van medewerkers. Inmiddels is Zappos een miljardenbedrijf. Ammarai: “Vanuit onze vier kernwaardes: Share the fun, Let’s grow, Can-do-is-you en Happy to help, komen allerlei activiteiten voort die te maken hebben met het creëren van en de focus op geluk. ‘Share the fun’ betekent letterlijk: geluksmomenten delen. Medewerkers krijgen bijvoorbeeld elk jaar een geluksdag. Voorwaarde is dat je deze vrije dag invult met iets waar je gelukkig van wordt. Dit deel je met collega’s onder andere via onze speciale ‘geluksmuur’. Ook delen we successen met elkaar. We staan stil bij wat goed ging, dat kunnen grote en kleine dingen zijn. Het zorgt voor focus op dat wat positief is en het is een vorm van waardering voor het harde werken. Maar ‘share the fun’ betekent ook dat je als medewerker vrij bent om iets leuks te organiseren voor je collega’s, een feest, een quiz, een etentje; het kan allemaal.”

Doen waar je goed in bent

Behalve invulling geven aan vele vormen van plezier, wordt ook gestuurd op ontwikkeling. “Onze kernwaarde ‘Let’s grow’ geven we invulling door mensen te laten doen waar ze goed in zijn. Bij Guidion zijn we overtuigd dat medewerkers die gelukkig zijn betere resultaten leveren en meer betrokken zijn bij de organisatie. Een van de vele dingen die Guidion voor haar medewerkers faciliteert, is strength coaching. Dat geeft inzicht, begrip en waardering in elkaars krachten. De verschillen versterken de samenwerking. Het doel is beter en efficiënter samenwerken, om het team als een puzzel in elkaar te laten vallen. Daarnaast geven we mensen de ruimte om te leren en initiatief te nemen. In onze kernwaarde ‘Happy to help’, ligt hulpvaardigheid besloten. Er wordt nooit ‘nee’ verkocht, we proberen elkaar en onze klanten altijd verder te helpen. En ‘Can-do-is-you’ betekent dat we ondernemerschap stimuleren, daarbij geeft het niet dat je fouten maakt. Ieder mens wil betekenisvol zijn; we proberen mensen uit te dagen en te stimuleren.”

Pizza, bier & vragen

Guidion besteedt veel aandacht aan communicatie. “We geloven dat als mensen goed op de hoogte zijn, hun zorgen en hun ideeën kunnen delen dat dat bijdraagt aan werkgeluk. Elke dag om 10:10 uur is er een ‘daily’. Dit is een bijeenkomst met het hele bedrijf. De bijeenkomst duurt 8 minuten en is een heilig ritueel. Tijdens deze bijeenkomsten worden mensen bijgepraat, wordt er een collega in het zonnetje gezet of is er een inspirerende gastspreker. Daarnaast organiseren we elke drie maanden een bijeenkomst: "pizza, bier & vragen’. In een gezellige sfeer in het format van de ‘Wereld draait door’, praten we mensen bij over zaken die spelen. Het onderwerp wordt bepaald door te vragen waar mensen behoefte aan hebben. Op basis van het onderwerp dat het meest wordt genoemd, wordt de inhoud samengesteld. Pizza, bier & vragen worden volledig samengesteld door collega’s. Welk directielid te gast is aan tafel hangt af van het onderwerp waar de meeste vragen over zijn. In dit format is veel ruimte voor creativiteit en het stellen van vragen. Het zijn open bijeenkomsten met veel aandacht voor lol, bijvoorbeeld met onze eigen Jakhalzen filmpjes, de huisband en -filosoof.”

Geluk is geen trucje

Ammarai is een van de eerste HR-professionals met de functietitel ‘Happines Officer’. “Na mijn studie ging  ik bewust op zoek naar een organisatie die buiten de gebaande paden durfde te treden in de omgang met medewerkers. “Of ik tips heb voor andere organisaties? Ik geloof dat het idee dat gelukkige medewerkers bijdragen aan gelukkige klanten echt van binnenuit moet komen. Het is geen trucje. Daarnaast is het belangrijk dat de invulling van het begrip ‘geluk’ past bij de organisatie. Wij werken hier met veel jonge mensen. De insteek plezier en ontwikkeling werkt heel goed om geluk te bewerkstelligen. Het faciliteren van werkgeluk is een voortdurend proces dat nooit afgerond is. Het is voor mij heel waardevol om een bijdrage te leveren aan werkgeluk. Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen echt energie krijgen van hun werk. Ik vind dat een gemiste kans en hoop hierin een verschil te kunnen maken”, besluit Ammarai.

7 basisprincipes die bijdragen aan werkgeluk 

  1. Impactvol kunnen zijn
  2. Doen waar je goed in bent
  3. Ontwikkelmogelijkheden
  4. Sterke relatie met collega’s
  5. Kunnen zijn wie je bent
  6. Plezier
  7. Werken vanuit een gemeenschappelijk doel

 BNR Werkverkenners maakte een uitzending rondom het thema ‘werkgeluk’.

Uitzending luisteren