Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Fysiotherapie en luxueus dineren op 1,5 meter afstand

Fysiotherapie en luxueus dineren op 1,5 meter afstand

Al bijna 2 maanden ligt de economie op z’n gat. We proberen er thuis nog wat van te maken, zo goed en zo kwaad als het kan. “Bijna iedereen is thuis aan het werk, op krukken achter de keukentafel. Dat kan voor behoorlijke klachten zorgen; rugklachten, nekklachten, energie.” Dat zegt een fysiotherapeut die juist nu niet op de pijnpunten kan drukken. Ook sterrenkoks hebben tijd om aan een gezond kleurtje te werken, horen we als we vragen hoe het met hen gaat. “Bruin, rustig, maar op zich gaat het heel goed.” En het blijft nog wel even, want de restaurants mogen voorlopig nog niet open. Om weer open te mogen zullen restaurants, en ook kantoren, zich moeten aanpassen aan de anderhalvemetermaatschappij.

Minister Eric Wiebes zei het eind maart: Nederlandse ondernemers moeten zich voorbereiden op de anderhalvemetereconomie. Om de bedrijvigheid weer een beetje op te kunnen pakken moeten we een manier van werken vinden waarbij we allemaal anderhalve meter afstand tot elkaar kunnen houden. Jeroen Lokerse vond dat een leuke uitdaging. “Ik ben managing partner Nederland van Cushman & Wakefield, een vastgoed adviesorganisatie. We zijn, toen de overheid aangaf dat we rekening moesten gaan houden met de anderhalvemetereconomie, snel aan de slag gegaan met het maken van protocollen en plannen om kijken of we met de huidige beperkingen toch weer aan het werk zouden kunnen gaan. Dat noemen we de 6 feet office. De protocollen zijn bijvoorbeeld hele duidelijke visualisatie, waarbij we met stickers op de grond aangeven dat het eenrichtingsverkeer is. Daarnaast hebben we bureauleggers gemaakt van papier, veilig en schoon, waardoor het makkelijker is om je bureau te onderhouden. We wilden graag zo efficiënt mogelijk met de ruimte omgaan en daarom toch bureaus tegenover elkaar zetten. Daar hebben we acrylplaten voor laten snijden, die achter je beeldscherm zitten.”

3 sterren restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer moest ook de deuren sluiten. “We zijn nu aan het kijken naar een anderhalve meter policy. Werken met afstand van elkaar is bij ons zeker mogelijk. We hebben meerdere keukens waar voldoende ruimte is om afstand van elkaar te houden. Onze medewerkers willen allemaal graag weer aan het werk. Die zijn allemaal super meegaand. Ons restaurant zit in een oude gevangenis, waar je sowieso al hele duidelijke looproutes hebt. We kunnen ons restaurant daarmee vrij makkelijk ombouwen naar eventuele nieuwe richtlijnen. We zijn op zoek naar mogelijkheden om onze gasten te kunnen bedienen. We zijn nu karretjes aan het bouwen, in de vorm van een soort halve boomstam. De gast moet dan zelf zijn gerecht pakken, en zelf zijn wijn inschenken.”

Rogier van Hoorn, mede-oprichter van HC Health heeft als fysiotherapeut nagedacht over de problemen van het thuiswerken. “Ik denk dat het thuiswerken nog een tijd zal blijven, dus het wordt steeds belangrijker om thuis op een gezonde manier te werken. Het probleem zit hem dan niet zo zeer in de krukjes aan de keukentafel, maar in het feit dat als je thuis werkt, je de neiging hebt om heel gefocust te werken en vaak te lang in één houding zit. Eigenlijk gaat het erom dat mensen meer moeten bewegen. Want mensen hebben thuis de neiging om minder te bewegen dan op kantoor.”

Wat hebben we dus nodig? Ruimere werkplekken en toch weer vaste werkplekken. We nemen afscheid van de kantoortuin. Met kleuren in het tapijt, werkzones en looproutes kunnen we alles goed duidelijk maken. Met boomstammen gasten helpen in het restaurant zodat ze zelf veilig hun gerechten te pakken. En om te voorkomen dat we een fysiotherapeut nodig hebben, moeten we meer bewegen. Zeker zolang we thuiswerken. Dat is nog belangrijker dan een goede stoel en een goede werkhouding.

Fysiotherapie en luxueus dineren op 1,5 meter afstand - 5 mei 2020
Beluister de uitzending