Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Fouten maken; kun je je dat als zzp'er permitteren?

Fouten maken; kun je je dat als zzp'er permitteren?

“Als Max Verstappen gaat rijden op het vermijden van fouten, dan wordt hij nooit wereldkampioen. Dus om verder te komen, moet je fouten durven maken.” Dat stelt Jan-Jaap In der Maur, ondernemer, dagvoorzitter en eigenaar van Dagvoorzitter.nl, in de podcast van BNR Werkverkenners. Als de gevolgen niet schadelijk zijn, is het nuttig om fouten te maken; immers van fouten maken leer je. En ondernemen betekent leren en fouten maken hoort erbij. Maar, kun en durf je als zzp’er fouten te maken, kun je fouten maken permitteren?

Cathy van Dyck is universitair hoofddocent organisatiekunde (foutenmanagement) aan de VU. Zij leert mensen om beter om te gaan met fouten. Zij zegt: “Fouten maken hoort erbij. Ook al ben je nog zo ervaren, als je wordt afgeleid, is een fout zo gemaakt. Heb je te maken met risicovol werk, dan zit je nog veel meer in een controlemodus. Bij zeer grote risico’s zie je dat in leeromgevingen gebruik wordt gemaakt van simulatielabs. Dan boots je wel de situatie na maar leer je zonder de risico’s. Denk aan een vliegtuigsimulator. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je leert hoe je razendsnel fouten in risicovolle situaties kunt herstellen om ernstige gevolgen te voorkomen.”

Accepteer dat je fouten maakt

“Voor zelfstandigen is het vaak lastig om fouten te maken, maar het is wel belangrijk te accepteren dat je fouten maakt. Hoe meer ontspannen je bent, hoe minder je fout zult doen. Uit onderzoek blijkt dat hoe krampachtiger mensen fouten maken proberen te voorkomen, hoe meer er misgaat en hoe minder men in staat is om fouten te herstellen.”

Afdekken van het beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsrisico

Leergeld- of intervisiebijeenkomsten met vakgenoten zijn goede initiatieven om te leren van elkaars fouten en feedback op te halen. Maar wat als een opdrachtgever je serieus aansprakelijk stelt? Of wat als de fout die je maakt tot schade leidt? Als je bijvoorbeeld per ongeluk iets stuk maakt wat van een opdrachtgever is? Of als je een beroepsfout maakt waar de opdrachtgever je verantwoordelijk voor stelt? Ga je als zzp’er aan de slag via Brainnet, dan is het mogelijk om per opdracht het beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsrisico af te dekken. Informeer naar de mogelijkheden!

Fouten maken; kun je je dat als zzp'er permitteren? - 7 december 2021
Beluister de uitzending