Flexpioniers

Flexpioniers

In deze Werkverkenners bekijken we hoe flexwerk vroeger begonnen is en hoe het zich ontwikkelde. Nu bestaan er tijdelijke contracten, payrollers, zzp’er en ga zo maar door. De Wet Arbeidsmarkt in Balans in net in gegaan en de commissie Borstlap heeft een rapport gepubliceerd over de regulering van werk. Iedereen voelt dat we ‘iets’ moeten met die flexwerkers. Maar over wie hebben we het dan eigenlijk?

Ton Wilthagen houdt zich als hoogleraar arbeidsmarkt al decennia met flexwerk bezig. “Als je naar Nederland kijkt,  begon flexwerk ongeveer 60 jaar geleden. Dat was een enorme afwijking van ergens in dienst zijn met een vast contract. Daarnaast is in Nederland heel veel ‘ontdekt’ met betrekking tot flewerk, zoals payrolling. Het typeert Nederland dat er een echte flexmarkt is ontstaan, met allerlei varianten.”

Ruud Wijnants is directeur van Contakt Consulting en zet flexwerkers in bij klanten. “Ons bureau richt zich vooral op het verbeteren van IT systemen. We waren ooit in de veronderstelling dat je vooral eigen mensen op de loonlijst moest hebben. Uiteindelijk zijn we ingehaald door de actualiteit en hebben we geïnvesteerd in een freelance netwerk. Die groep mensen is steeds groter geworden, waardoor we nu opdrachten voor 80% met freelancers invullen. De markt vraagt steeds vaker om specialisten. De reden om veel met flex te werken, is dat de behoefte van de klant steeds wijzigt. Je wilt daar in mee kunnen gaan. We kunnen dit doen door in ons proces heel goed te kijken wie bij welke organisatie past.”

Peer Goudsmit is al twintig jaar zelfstandige. “Ik vond het verbazingwekkend hoeveel invloed ik had op de werkgever, in zijn of haar besluitvorming om iemand wel of niet in dienst te nemen. Ik dacht dat kan beter, dus toen ben ik me gaan verhuren aan bedrijven die daarmee stoeien. 20 jaar geleden was ‘flex’ een vies woord. Voor opdrachtgevers was flex een negatieve keuze. Ik ervaar het nu juist positief. Iemand komt écht toegevoegde waarde brengen. Ik zeg altijd: zorg dat je vier dagen billable bent en één dag niet. Besteed die dag aan acquisitie of aan een nuttige cursus.”

Flexpioniers - 21 januari 2020
Beluister de uitzending