Een topsporter als collega

Een topsporter als collega

Een potentieel goede werknemer die veel tijd met sport bezig is, regelmatig op reis moet en een grotere blessurekans heeft. Is een topsporter op de werkvloer aantrekkelijk?

Oud-roeier Femke Dekker droomde vroeger al van topsport én een baan bij de Politie. Ze werd roeikampioen en werkt al jaren bij de Politie. “In de aanloop naar de Olympische Spelen 2008 werkte ik 50% van de 32 uur die in mijn contract stond en werd 50% gesponsord. Ik probeerde die uren zoveel mogelijk te compenseren. Voor mij was het een bewuste keuze om te werken naast de sport.”

Investeren in netwerk

Kim Lammers heeft als oud-hockeyer alle medailles gehaald en wordt nu ingehuurd door Deloitte als programmamanager topsport. “Toen ik nog topsporter was, gaf ik al workshops en presentaties aan sportteams in het bedrijfsleven en richtte ik een bedrijf op om sporters te begeleiden. Tijdens mijn carrière heb ik goed geïnvesteerd in mijn netwerk. Via via ben ik bij Deloitte terechtgekomen om sporters binnen te halen en plannen op maat te maken voor topsporters en ex-topsporters.”

Stage en werkervaring

“Topsporters zijn echt wel bezig met een vervolgcarrière”, weet Els van Kernebeek, teamleider TeamNL Athlete services van NOC NSF. “Het is een tijdelijk beroep en als je klaar bent met topsport is het belangrijk dat je al hebt nagedacht hoe je verder wilt. Vorig jaar kwamen 110 sporters bij ons voor een intakegesprek, waar een persoonlijk traject uit komt. Stage- en werkervaringsplekken zijn belangrijk; we hebben een pool met bedrijven die dat bieden en hebben zelf ook een paar werkervaringsplaatsen. Een bedrijf moet zich realiseren dat een actieve sporter trainingskampen en onregelmatige tijden heeft, maar ze zijn erg gedreven en kunnen heel waardevol zijn.”

Uitleggen wat je doet

Waarom zou een bedrijf een topsporter aannemen? Femke: “De waarde van een topsporter is enorm. Ondanks dat je werkervaring mist, ontwikkel je je als persoon snel. Doorzettingsvermogen en omgaan met tegenslagen zijn de clichés die wel kloppen. Ik onderscheid snel hoofdzaken van bijzaken omdat ik door de sport heel flexibel en doel- en resultaatgericht ben. Snel denken en beslissingen nemen en omgaan met dingen die gebeuren, ook negatieve, is een groot onderscheid met iemand die langzaam leert in het bedrijfsleven. Je hebt een bepaalde mentaliteit en drive om in korte tijd heel veel te doen. In het bedrijfsleven moeten collega’s erg wennen aan de sporter die er de helft van de tijd niet is, daar liep ik ook tegenaan. Uitleggen wat je doet zorgt voor begrip.”

Meerwaarde van sporter

Is het de investering waard, of valt het onder maatschappelijk verantwoord ondernemen? Kim denkt dat het beide klopt. “De gedachte om een sporter te helpen aan het werk te komen leeft wel. Bij Deloitte moeten ze gewoon een assessment en de case gesprekken doen, het is ook voor hen een afvalrace. Als ze erdoor komen, maken we een plan op maat voor die sporter. Sporters hebben zeker een meerwaarde op team performing en andere projecten.”

Kortom

  • Voor werkgevers kan een topsporter op de werkvloer meerwaarde hebben.
  • Je geeft een topsporter de kans om nu al een cv op te bouwen.
  • Realiseer je dat je als werkgever super flexibel moet zijn.
  • Het hoeft niet een hele baan te zijn, een werkervaringsplek helpt al.
  • Zorg ervoor dat ze het naar hun zin hebben, dan blijven ze.
Een topsporter als collega - 20 maart 2019
Beluister de uitzending