Een burn-out, dat is je eigen verantwoordelijkheid

Een burn-out, dat is je eigen verantwoordelijkheid

De 'Generatie Burn-out': wat is er aan de hand en hoe kunt u als werkgever het verschil maken? Dat is het thema van Werkverkenners, dinsdag 25 september om 19:00 uur op BNR Nieuwsradio. Volgens Juliette de Swarte, zelfstandige, zijn we zelf verantwoordelijk als het mis gaat. 

De burn-out. Worden we inmiddels niet moeier van de vele berichten en programma’s erover dan van de burn-out zelf?

De prestatiemaatschappij, sociale media en sociale druk, té veel keuzes, een veeleisende baas, lange werkuren en dan ook nog je vrije tijd helemaal volplannen. Doe daar één schepje bovenop en het hele kaartenhuis dondert in elkaar: de schuld van onze maatschappij, dat ons bij bosjes richting een fysieke en mentale instorting duwt.

Is dat zo?

Zijn we marionetten van ‘het systeem’? Is het niet onze eigen verantwoordelijkheid het hoofd een beetje koel te houden? Onder zelfstandigen komen minder burn-outs voor dan onder werknemers. Dit bleek uit onderzoek van TNO en het CBS. 7 procent van de zzp’ers voelt zich ten minste enkele keren paar maand opgebrand door werk. Onder werknemers is dat twee keer zo veel. En dat terwijl zelfstandigen meer uren maken.

Een verklaring is dat zelfstandigen meer vrijheid hebben om hun dag in te delen. 

Als ‘eigen baas’ ben je verantwoordelijkheid voor je zaak. En met die verantwoordelijkheid komt - hoe tegenstrijdig het ook klinkt - vrijheid. Meer vrijheid om opdrachten wel of niet aan te nemen. Meer vrijheid om te bewegen of te sporten tussen de werkzaamheden door.

Allemaal vrijheden die de kans op een burn-out verkleinen.

Een zelfstandige, en met name een interimmer heeft bovendien een interessante positie. Hij komt op veel plekken en weet dus hoe het er bij al die verschillende bedrijven aan toe gaat. Hij ziet hoe het wél en vooral ook hoe het niét moet. Als de interimmer een te hoge werkdruk ervaart is hij zelden de enige in het bedrijf.

De interimmer heeft als nieuwkomer bovendien een frisse blik. Hij ziet de dingen waar anderen om hem heen al aan gewend zijn geraakt. Hij ziet wat beter kan en waar grenzen bewaakt moeten worden. We kunnen leren dus, van die interimmers.

Natuurlijk is niet iedereen geschikt voor een bestaan als zelfstandige, maar ook werknemers zijn verantwoordelijk voor een goede balans tussen werk en alles daarnaast.

Hoe je daar voor zorgt? Simpel: Leg de lat niet te hoog. Neem voldoende rust. Weet wat je gelukkig maakt. Beweeg voldoende; zeker als je 8 uur per dag achter een scherm zit. Probeer niet alles perfect te doen. Zeg af en toe ‘Nee’. Ook tegen je baas en als daar geen ruimte voor is: ga rustig op zoek naar iets anders. Neem een wijntje aan het einde van de dag. En als je dan ook nog eens ruimte in je agenda overhoudt om helemaal niks te doen, ben je volgens mij al een heel eind.