Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Doorwerken na je pensioen

Doorwerken na je pensioen

In Nederland wonen ruim 3 miljoen 65-plussers. Veel mensen stoppen met werken als zij 65 zijn en gaan genieten van hun pensioen. Echter is er een deel van hen die bewust kiest om na hun pensioen door te blijven werken. Sommige werken een paar uurtjes per dag anderen twee of drie dagen in de week. Maar waarom willen sommige 65-plussers door blijven werken? En hoe zit het met het arbeidssysteem?

Doorwerken

“Meestal is het een combinatie van meerdere factoren dat sommige door willen werken” vertelt Jack Wiebenga, directeur uitzendbureau Actief65+. Ten eerste willen mensen doorwerken om actief te blijven. Daarnaast willen mensen bezig blijven, zich niet vervelen en tenslotte heeft het financiële voordelen. Jack Wiebenga vertelt dat mensen qua beroep veranderen, omdat zij iets anders willen doen dan wat ze de afgelopen jaren hebben gedaan. Een boekhouder wil bijvoorbeeld iemand gaan vervoeren met een auto.

Arbeidssysteem

Volgens Jolanda Lindenberg, sociaal-cultureel antropologe van Leyden Academy, zijn er een aantal punten waardoor het arbeidssysteem niet altijd goed werkt. “Er wordt bijvoorbeeld weinig aandacht besteed in de voorbereidende fase aan het mogelijk flexibel pensioneren.” Verder gaan weinig werkgevers aan tafel met bijna gepensioneerden om te praten over de eventuele toekomst. Werkgevers nemen liever een jonge werknemer aan dan een oude werknemer omdat ze denken dat oudere niet zoveel opleveren en de investering niet waard zijn.

Voordelen en nadelen doorwerken

Maar voor 65-plussers zijn er wel voordelen zodra ze doorwerken. Naast de AOW is er een mogelijkheid om meer bij te verdienen, AOW-premie hoeft niet betaald te worden en ze zijn gebonden aan de CAO-wet. “Bedrijven moeten dus net zo veel aan die uitzendkracht van 65-plus betalen als wat er in die CAO staat”, vertelt Jack Wiebenga. Echter is er wel een nadeel, als 65-plusser ben je niet sociaal verzekerd voor werkloosheid omdat er al een voorziening is, de AOW.

Overheid

Vanuit de overheid is geregeld dat wanneer iemand 65 wordt, hij of zij AOW mag aanvragen. Niet elke 65 plusser heeft de drang om door te blijven werken, maar voor de mensen die wel door willen werken moet er meer flexibiliteit komen volgens Jolanda Lindenberg. “Als je meer flexibiliseert, willen mensen door blijven werken en wordt er veel meer mogelijk. Ik zou het mooi vinden als er flexibeler wordt gekeken naar pensioen dus dat mensen niet meer van de één op de andere dag helemaal stoppen met werken”.

Kortom, het arbeidssysteem moet worden aangepast op flexibel pensioneren. Vooral omdat niet elke 65-plusser zomaar van de één op de andere dag wil stoppen met werken. 

Doorwerken na je pensioen - 20 april 2021
Beluister de uitzending