Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Diversiteit op de werkvloer

Diversiteit op de werkvloer

Dat diversiteit op de werkvloer een groot goed is, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar waarom lukt het dan alsmaar niet om dat ideaal te realiseren? Dat is dinsdag 15 januari de vraag in BNR Brainnet Werkverkenners. ZZP-expert Pierre Spaninks snapt het ook niet. Maar als hij het bekijkt vanuit de werkende, ziet hij wel een lichtpuntje: ‘Zelfstandig ondernemerschap biedt je kansen die je in loondienst niet krijgt.’

Niemand zal willen bestrijden dat iedereen die kan en wil werken, daar ook een eerlijke kans toe moet krijgen. Zoals ook niemand zal willen bestrijden dat het een werkgever vrijstaat om bij de vervulling van een vacature een afweging te maken tussen wat het werk vraagt en wat de kandidaat te bieden heeft. In een ideale wereld zou daarmee de kous af zijn. Maar de wereld is niet ideaal en de kous niet af. 

Talent

Er zijn veel momenten waarop het mis kan gaan, vanuit een oogpunt van eerlijke kansen. Word je al van jongs af aan gestimuleerd om je talenten te ontwikkelen? Krijg je het schooladvies dat past bij je aanleg en je ambities? Kom je in een opleiding terecht die niet alleen bij jou past maar ook bij de arbeidsmarkt? Herkent een werkgever je kwaliteiten? Word je aangenomen? Krijg je de kans om je te bewijzen? Accepteren je collega’s je zoals je bent? En als je je verder wilt ontwikkelen, krijg je daar dan ook de ruimte voor?

Juist bij overgangsmomenten in je loopbaan heb je te maken met een heleboel verschillende factoren, en werken ook nog eens op elkaar in. Als je daar middenin zit, kun je dat niet in al zijn finesses doorzien. En voor zover je het al doorziet, heb je er maar een klein deel daarvan zelf in de hand. Als er in het onderwijs selectiemechanismen zijn die in het nadeel werken van de groep waar jij jezelf toe rekent, dan kun je daar in je eentje weinig doen. Als een werkgever bewust of onbewust stuurt op factoren die niet relevant zijn voor de functie, al evenmin. Ja, een actiegroep vormen en de straat op gaan. Maar je was even bezig met je leven en met je loopbaan, niet met het verbeteren van de wereld. 

Diverser, kleurrijker, leuker

Je kunt je ongelukkig voelen in een baan, bij een werkgever, in een branche. Dat heeft iedereen wel eens. Natuurlijk probeer je er dan eerst wat aan te doen, binnen de mogelijkheden die er zijn. Maar ergens houdt het op. Als je bij voortduring het gevoel krijgt dat je niet naar waarde wordt geschat, is dat buitengewoon frustrerend. Gelukkig ben je voor je loopbaan niet van die arbeidsmarkt afhankelijk. En voor je leven al helemaal niet. In plaats van te blijven vechten tegen de bierkaai, kun je ook zeggen: ‘Bekijk het maar.” 

Behalve in loondienst bij een werkgever, kun je ook prima de kost verdienen als ondernemer. Meer dan een miljoen mensen in Nederland doen dat al, in voltijd of in deeltijd, om het eens te proberen of om er helemaal voor te gaan. Terwijl de wereld van werkgevers en werknemers worstelt met diversiteit en met kansen voor iedereen die niet aan het ‘ideale’ plaatje voldoet, wordt de wereld van de zelfstandigen diverser, kleurrijker, leuker met iedereen die ertoe toetreedt. 

Met een beetje fantasie en doorzettingsvermogen kun je vanuit iedere denkbare achtergrond voor jezelf een bestaan opbouwen als zelfstandige met of zonder personeel. Op basis van iedere opleiding, met alle mogelijke soorten van kennis en ervaring. Zelfstandig ondernemerschap biedt je kansen die je in loondienst niet krijgt. Ik zou het wel weten.