Diverse teams

Diverse teams

Dat een diverse werkvloer beter is voor de prestaties van een bedrijf, blijkt uit veel onderzoeken. Maar dat overtuigd ons niet allemaal, want in veel teams is diversiteit ver te zoeken. En de oorzaak ligt in ons allemaal, want je hebt stiekem wel voorkeuren als het gaat om met wie je wilt werken.

Annelies Graafland, recruiter bij EN HR solutions maakt dit in de praktijk regelmatig mee. “Een van mijn grootste missies als voorvechter in het recruitment land, is het uitbannen van discriminatie. Het nieuws is er een groot onderdeel van. Nu zijn Syriërs bijvoorbeeld veel negatief in het nieuws, dat hoor je dan terug in het recruitmentproces. Het grootste probleem is dat mensen gaan generaliseren in plaats van naar het individu kijken. Als je niet naar het individu kijkt, dan zie je ook de toegevoegde waarde van het individu niet.”

Waarom lukt het ons niet om voor diverse teams te zorgen? Als iemand het weet is het Karima el Bouchtaoui, consultant bij Ocullus Consultancy. “Ik begin mijn trainingen altijd met de vraag: ‘waarom wil je dit?’ Als je er goed over nadenkt waarom je het wil, dan laad je jezelf met werk op, maar het betekend ook groei. Het levert je altijd meer op dan het kost. Vacatureteksten worden vaak vanuit de zoekende partij geschreven en niet vanuit de doelgroep die men zoekt. Vrouwen reageren bijvoorbeeld niet op vacatures als ze niet aan alle eisen voldoen. Kijk bij het schrijven van een vacature goed naar welke eisen must-haves zijn en welke nice-to-have zijn.”

Sharita Boon is commercieel directeur bij DPG recruitment. Ze leidt daar een team en vindt diversiteit heel belangrijk. “Het is makkelijker om mensen aan te nemen die op je lijken en iedereen heeft last van een onbewust vooroordeel. Het is gewoon een kwestie van het trainen van inhurende managers. Achteraf evalueren van een sollicitatiegesprek is heel nuttig. Daardoor word je bewust van onbewuste vooroordeel.”

Stel je hebt ze binnen; je teams zijn divers. Hoe zorg je ervoor je dat ze dan ook binnen houdt?  Karima el Bouchtaoui: “Dan begint inclusie. Hoe zorg je dat iemand zich thuis voelt? Er heerst vaak een bepaalde cultuur en die moet openstaan voor mensen die niet direct binnen die cultuur passen. Het begint vaak al bij onboarding en daar gaat ook vaak mis. Dit is niet zomaar iets wat je erbij doet, het hele proces moet anders.”

Als het lukt om verschillende mensen binnen te krijgen, wil je ook dat ze goed kunnen doorgroeien. Sharita Boon is mentor voor vrouwen binnen DPG recruitment. “Vrouwen steken minder vaak hun hand op als er intern een functie voorbij komt die ze graag willen hebben. Daar is nog een hoop uit te halen.”

Diverse teams - 17 december 2019
Beluister de uitzending