Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Dingen gedaan krijgen als een team

Dingen gedaan krijgen als een team

Dingen gedaan krijgen als een team

Individueel presteren is belangrijk, maar vaardigheden om met elkaar te kunnen werken zijn ook belangrijk. Dit is om een goed werkproces te krijgen. Maar niet iedereen is hetzelfde, omdat ieder persoon zijn eigen kwaliteiten heeft. Wat heb je daaraan als het team niet op zijn/haar kwaliteiten werkt?

Wat is belangrijk voor een team om goed te werken?

Volgens Tosca Gort, arbeidspsycholoog en eigenaar GORTcoaching, is het van belang dat er wordt gestreefd naar één doel om het werk te kunnen slagen. Ze benadrukt dat systemen belangrijker zijn dan mensen. Na een vergadering wordt er nog besproken wat er allemaal gezegd is, dit kan een verbintenis creëren. “Dit doen mensen om samen naar één doel te gaan, maar je ziet dat daar nu minder tijd voor wordt genomen.” Door het thuiswerken werkt een team steeds vaker niet naar hetzelfde doel, omdat er veel minder wordt afgestemd of wordt gestuurd.

Waar het vaak mis gaat is als je problemen hebt met je cultuur, hierdoor is er geen psychologische veiligheid. “Je hebt soms in de werkcultuur dat het kan afzwakken naar een gevangenis niveau waarmee mensen in overlevingsstand gaan, zij durven niets meer met elkaar te delen of durven geen kritiek te geven.” Dit zijn allemaal signalen dat het systeem niet goed werkt.

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden voor een team?

De belangrijkste vaardigheden voor ieder individu is informatie doorgeven, afstemmen en afspraken maken om zo duidelijkheid te krijgen. “Je moet het zien als een estafette met het stokje doorgeven.” vertelt Ben Tiggelaar, schrijver en gedragswetenschapper. “Psychologische veiligheid is ook belangrijk. Elkaar vertrouwen en kwetsbaar opstellen, dat zijn de aspecten waar het de laatste jaren erg over gaat.” Uit een onderzoek is gebleken dat als je je veilig voelt, je sneller je mening durft te geven. Bijvoorbeeld ideeën uitwisselen of feedback geven en krijgen. Dit geeft een enorme positiviteit in het team. “Dit kan zorgen voor een enorme vergroting van de snelheid van het leren in een team.”

Op welke manier kan er gewerkt worden?

Arjan Broere, gecertificeerd trainer Getting Things Done bij Meereffect, wil het investeren in het individu niet te snel overboord gooien. De kennis die iemand opdoet kan die ook inzetten voor het team. Dit wordt rationalisering genoemd. “Wat heeft het werk nodig? En hoe kan ik daarbij ondersteunen?” Ook de erkenning van systemen, zowel afspraken die gemaakt worden en digitale systemen. “De meeste mensen weten niet hoe ze moeten werken.” In de systemen zijn er strakke regels, bijvoorbeeld een bepaald functie die door een specifiek persoon gedaan moet worden. Bij het digitale systemen is het van belang dat iedereen werkt met hetzelfde systeem. Bijvoorbeeld Outlook die als email-account wordt gebruikt op het werk.

Hoe kan een team optimaal functioneren?

“Er zijn 5 verschillende fases van ontwikkelniveaus voor een team of bedrijf.” vertelt Tosca Gort. Eerste fase is de “gevangeniscultuur”, niemand is bezig met elkaar. De tweede fase is ‘slachtoffercultuur’, het individu wilt niet tot de cultuur behoren. De derde fase is “I’m great, you are not”. Bij deze fase is excelleren als prioriteit gesteld. Het individu wilt zichzelf als het beste positioneren. De vierde fase is “We are great”, in deze fase is er een grote sprong te zien, want er is ontwikkeling van cultuur en maatschappij. Tot slot de vijfde fase “We are great, come join the party”. Als je bij de laatste fase terecht komt, dan is je systeem heel sterk. Het is niet mogelijk om van fase twee naar fase vier te gaan, want je moet bepaalde aspecten uit de eerdere fases hebben om naar een volgende fase te kunnen gaan.

Kortom, een teamverband is belangrijk, je kunt jezelf kwetsbaar opstellen en kritiek geven om vervolgens het doel te kunnen behalen. Er zijn twee manieren waarop gewerkt kan worden, namelijk rationaliseren en systemen. Een team kan optimaal functioneren door te letten in welke fase zij zitten en om zo tot het eind fase te komen. Dan is het systeem erg sterk.

Dingen gedaan krijgen als een team - 30 maart 2021
Beluister de uitzending