Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

"DELA gaat in je hart zitten"

"DELA gaat in je hart zitten"

“Iedereen heeft een verhaal dat het waard is om te vertellen en waarom zou je daarmee wachten als het ook vandaag kan.” Dit is een belangrijk onderdeel van de BIO-waarden bij DELA, vertelt Véronique Klaassen, directeur P&O. “BIO staat voor Betrokken, Integer en Ondernemend. We zijn een organisatie met mensen die middenin het leven staan.

“We willen een waardig afscheid bieden. De mooie herinnering aan dat afscheid helpt de nabestaanden bij het verwerken van het verdriet zodat ze daarna de draad van het leven weer kunnen oppakken. Dat is de reden waarom DELA bestaat”, vervolgt Véronique. “De kwaliteit van onze dienstverlening is daarbij ons grootste goed. Het is voor ons dan ook ontzettend belangrijk dat onze medewerkers dat snappen.” Lieke van Dongen, recruiter bij DELA, legt uit welke impact dit heeft op haar werkzaamheden. “We zijn vooral op zoek naar mensen die bij DELA willen werken. De functie volgt daarna pas. Onze BIO-waarden zijn een wezenlijk onderdeel van ons selectietraject omdat we mensen zoeken die deze waarden respecteren, uitdragen en toepassen. Hierdoor zijn er wel meerdere stappen nodig om een optimale match te maken.”

Krappe arbeidsmarkt

Het verloop bij DELA ligt niet heel hoog. Wel merken ze ook dat er momenteel sprake is van een krappe arbeidsmarkt. Dit is vooral voelbaar op het gebied van IT. “Mensen associëren een uitvaart niet meteen met IT. Behalve uitvaartverzorger zijn we ook verzekeraar. We kunnen niet zonder digitale systemen en hulpmiddelen. De IT-afdeling staat echt aan de basis van onze dienstverlening,” vertelt Lieke. “Het gebruik van techniek is de laatste jaren exponentieel toegenomen. Door bij te blijven met de ontwikkelingen kunnen we onze klanten beter bedienen.” DELA gebruikt de technologische ontwikkelingen ook om invulling te geven aan hun BIO-waarden. Zo is er een app ontwikkeld waarmee je herinneringen kunt delen en waarmee je in je laatste jaren zelf al een boek vol herinneringen kunt opbouwen.

Verhoudingen tussen vast en flex

De verhouding tussen vast en flex verschilt per afdeling. In de uitvaartverzorging is er bewust voor gekozen om te werken met 80% vaste medewerkers en een flexibele schil van 20%. Lieke: “De voorkeur in de uitvaarverzorging gaat uit naar vast, maar de grilligheid van de markt is niet te voorspellen. Pieken vangen we dus op met flexkrachten.” Op de IT-afdeling is de verhouding juist weer heel anders. Hier is 60% van de medewerkers extern. Véronique vertelt dat er soms ook bewust wordt gekozen voor een tijdelijke werknemer. “Soms is er specifieke kennis nodig. Die huren we dan in. Maar ook altijd om van die binnengebrachte kennis te leren. We vinden het belangrijk de kennis te borgen binnen de organisatie.”

Inhuur onderbrengen op één plek

Lieke legt uit dat het risico op wegvloeien van kennis een van de redenen was om de inzet van externe medewerkers opnieuw te bekijken. “We merkten dat de flexibele schil niet goed in elkaar zat binnen de organisatie en dat we hierdoor kennis verloren. We zijn toen op zoek gegaan naar een partij die echt past bij het DNA van DELA om ons te hepen bij het professionaliseren van onze flexibele inhuur. We hebben alle partijen uitgenodigd op locatie, om een presentatie te geven over wie zij zijn. We wilden geen commercieel verhaal horen. Het was geen inkooptraject, maar een HR-traject. Brainnet heeft ons echt verrast door hun unieke presentatie. Ze waren heel open en transparant en wilden samen met ons kijken hoe we er een succes van konden maken.” “We wilden de inhuur onderbrengen op één plek,” vult Véronique aan, “en de managers daardoor ontlasten. Daarnaast willen we garanderen dat degenen die bij ons komen werken ook een match hebben met DELA. Ik vind dat Brainnet en DELA goed bij elkaar passen, dat is de kern. Dan ontstaan er mooie dingen.”

Werken met passie

Voor de foto nemen Véronique en Lieke plaats voor de Levensboom, een kunstwerk op de muur van het openbare restaurant van DELA. De Levensboom is opgebouwd uit namen van collega’s die in actieve dienst zijn overleden. Véronique: “Deze boom betekent veel voor ons. Een paar jaar geleden is een collega uit ons team overleden en ik haal veel troost uit het zien van haar naam op de boom. Op die manier is ze toch bij ons en kunnen we haar verhaal doorvertellen. Het is prachtig dat een nieuwe collega, die haar nooit heeft gekend, ook weet wie zij is. Dat is de essentie van wat wij doen: verhalen doorgeven. Als je je daarbij thuis voelt, dan passen wij bij elkaar.” Lieke sluit af: “DELA gaat in je hart zitten. Voordat ik hier 3 jaar geleden kwam werken dacht ik dat het een hele grijze, saaie organisatie was. Maar als je ziet met hoeveel passie mensen werken en elke dag altijd het beste eruit willen halen, dan ga je gewoon met een glimlach naar je werk.”