Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

De zaak Nouri en werkgeversaansprakelijkheid

De zaak Nouri en werkgeversaansprakelijkheid

Appie Nouri is een bekende speler bij Ajax en kreeg in 2017 een hartstilstand tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. Op het moment dat het gebeurde hebben artsen Nouri niet adequaat geholpen en door zuurstoftekort liep hij ernstig hersenletsel op. Hierdoor is hij nu volledig afhankelijk van anderen. Ajax heeft na ruim een jaar zijn aansprakelijkheid erkent. 

Sportwereld toch wat anders?

”In de kern is het een klassieke arbeidszaak, waarbij een werkgever tegenover een werknemer staat’’ vertelt Veeru Mewa, letselschade- en aansprakelijkheidsadvocaat bij VictimFirst Advocaten. Toch is er een onderscheid tussen deze zaak en een klassieke arbeidszaak. De sportwereld, KNVB, FIFA en UEFA hanteren andere regels. Zodra het gaat om twee spelers onderling, of bijvoorbeeld twee boksers in de ring, is er een ander systeem. Wanneer het over en weer van elkaar verwacht kan worden, kan je feitelijk niet aansprakelijk gehouden worden. Het hoort bij het spel. Maar in de zaak van Nouri is dit niet het geval. 

Gebonden aan arbitrage

Volgens Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit moet je de sportcontexten goed begrijpen. "De sportcontext kleurt de zaak. Aan de ene kant heb je verenigingsrechtelijke regels waar je je aan hebt te houden. En dat betekent onder andere dat je gebonden bent aan arbitrage, wat andere werknemers niet zo snel zullen zijn in dit soort typen zaken." Binnen de KNVB hebben voetballers een arbeidsovereenkomst, een overeenkomst tussen speler en club. In die overeenkomst wordt bij uitsluiting van de civiele rechter bepaald dat je naar een commissie gaat, naar de arbiters van de KNVB. En daar vecht je de geschillen uit. "Als je met elkaar arbitrage afspreekt, dan gelden de arbitrageregels en bij de KNVB is het dan zo dat je dan in eerste en in laatste instantie bij de arbiters komt," aldus Marjan Olfers. De gedachten hierachter is dat juist bij een arbitragecommissie de mensen heel veel kennis hebben van de sport. 

Aansprakelijkheid bij werkgevers

Over het algemeen is iedere werkgever aansprakelijk voor wat er met de werknemer op de werkvloer gebeurt. “Je hebt als werkgever een arbowet en bent verplicht een risico inventarisatie te doen,’’ vertelt Veeru Mewa. Als je een burn-out oploopt door je werk en je hebt het meerdere malen aangegeven bij je werkgever en je werkgever doet er niets aan, kan je een schadevergoeding aanvragen. 

Hoe kom je in aanmerking voor een schadevergoeding?

”Een schadevergoeding is altijd individueel maatwerk,’’ vertelt Veeru Mewa. Daarnaast er is ook onderscheid in leeftijd. Dit komt doordat het verlies aan inkomsten anders is. Om de juiste schadevergoeding vast te stellen, wordt er gekeken naar de hypothetische carrière; hoe zouden de toekomstige inkomsten eruit zien.

Kortom, als een werknemer een ongeval op werk krijgt, dan is de werkgever automatisch aansprakelijk. Maar een werkgever kan een rechter of arbiter overtuigen dat dit in zijn of haar geval niet zo is.

De zaak Nouri en werkgeversaansprakelijkheid - 2 februari 2021
Beluister de uitzending