De prijs van talent

De prijs van talent

De perfecte werknemer solliciteert bij jouw bedrijf, maar vraagt een veel hoger salaris dan de collega’s krijgen die er al langer werken. Sollicitanten weten dat ze gewild zijn en stellen soms (te) hoge eisen. Hoe voorkom je scheve gezichten?

“Het wordt steeds moeilijker om het loon vast te stellen voor een bepaalde functie, want de functie-inhoud is niet constant”, vindt Rolf Baarda, schrijver van het boek Agile Belonen. “De grondslag is verlegd van de functiebeschrijving naar het individueel functioneren: hoe goed ben je en hoe complex zijn de problemen die je kunt oplossen. Neem de comfort zone van medewerkers als uitgangspunt. Het marktconforme salaris wordt bepaald door de rol die iemand goed past en op welk niveau die rol wordt ingevuld.”

Goede onderhandelingspositie

“Om iemand bij een andere baas weg te trekken moet je zo’n 15% extra betalen. Technici op mbo-niveau hebben een goede onderhandelingspositie, die zitten 10 tot 20% boven de markt. Bij bedrijven die maatwerkproducten leveren zoals ICT, training en marketing zijn de hbo’ers in de lead. Ze werken veel in teamverband en kijken naar elkaars talenten en hoe die gewaardeerd worden. Omdat deze jongeren schaars zijn is hun startsalaris omhooggegaan, daarover moet je transparant zijn”, zegt Rolf.

Toffe producten en vrijheid

Ben van der Burg, chief commercial officer bij IT-bedrijf Triple, is niet voor transparantie. “Mensen kunnen er slecht tegen als ze weten hoeveel een collega verdient. Ze gaan verschillende functies en beloningen vergelijken en dat is niet handig.” Hij vindt dat er soms echt teveel salaris wordt gevraagd. “Bedrijven die funding hebben gekregen zoals Uber en Booking maakt dat niet uit, ze hebben de mensen gewoon nodig. Wij betalen nooit meer dan de markt, anders gaat ons hele business model eraan. Zorg dat je toffe producten hebt en bied vrijheid waardoor mensen graag bij je willen werken.”

Geen reden om weg te gaan

Loonverschillen ontstaan doordat werknemers schaars zijn. Jordi Bruin doet concept & innovation bij Triple. Hij praatte erover toen het verschil met het marktconforme salaris te groot werd. “Ik had veel meer verantwoordelijkheden en zat anderhalf jaar op hetzelfde salaris. Na een gesprek kreeg ik er een fors bedrag bij. Mensen blijven langer als ze zich kunnen ontwikkelen en voldoende worden uitgedaagd. We zijn ook meer een vriendengroep, gaan wekelijks uit eten en krijgen ruimte voor eigen projecten. Zulke dingen moet je als bedrijf stimuleren, dan hebben mensen geen reden om weg te gaan.”

Kortom

  • Zorg dat je weet wat de markt jouw mensen zou betalen.
  • Ga daar niet meer dan 15% onder zitten.
  • Zorg dat het leuk is om bij jou te werken, mensen komen niet alleen voor loon.
  • Transparantie is handig of niet, ze komen er toch wel achter wat een collega verdient.
De prijs van talent - 13 maart 2019
Beluister de uitzending