Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

De perfecte balans tussen spanning en comfort

De perfecte balans tussen spanning en comfort

Wie langere tijd interessant wil zijn op de arbeidsmarkt, moet zich blijven ontwikkelen. Maar wat zijn nu de ideale omstandigheden waarin je tot die ontwikkeling komt? Te veel spanning is niet goed, maar te weinig spanning is ook niet de bedoeling. In deze werkverkenners gaat het over de balans tussen spanning en comfort, een vast contract en flexwerkers.

De overstap van vast naar flex

Heb je een vast contract, dan kan dat je rust geven. Maar het kan ook teveel rust geven waardoor je achterover gaat leunen en je niet meer door ontwikkelt. Dan kan je er voor kiezen om je vaste contract op te zeggen, zoals Fieke Nobel, freelance journalist. “Ik had het gevoel dat ik eigenlijk al te lang op dezelfde plek zat en bepaalde dingen niet kon bereiken. Ik krijg nu op meerdere plekken meerdere kansen.” Maar omdat ze niet bij één bedrijf werkt, zijn bepaalde dingen ook juist niet mogelijk, zoals wat ze graag wilde bereiken voordat ze freelancer werd: een eigen team aansturen bij één van haar opdrachtgevers.  

Ook Jan Willem Duim koos ervoor om volledig zelfstandig te werken. Hij is zzp-leerkracht en eigenaar van Flexleerkracht.nl. “Vanuit loondienst merkte ik dat ik een beetje beperkt was als ik dingen wilde doen.“ Jan Willem Duim geeft aan dat hij weinig zekerheid heeft, maar is daar ook tevreden mee. En dat is misschien wel de afweging die je moet maken. Ik denk dat die zekerheid vooral in het financiële zit. Het is voor mij ook wat makkelijker omdat ik in het onderwijs zit waar een flink tekort is. Als het me niet lukt als zzp’er kan ik altijd weer in loondienst.”

Spanning en comfort

Maar het verschil tussen spanning en comfort zit niet alleen in flex en vast. Cristel van de Ven is mede-eigenaar van Factor Vijf en voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland en gaat hier verder op in. “Het interessante is dat als je een succesvolle freelancer bent, je vaker wordt teruggevraagd voor de dingen die je al goed kunt. Dat is fijn maar tegelijkertijd moet je wel blijven ontwikkelen, wat tijd en geld kost. Dit is ook de continue spanning tussen spanning en comfort. Je hebt deze  ontwikkeling namelijk nodig om duurzaam inzetbaar te blijven.”

Daarnaast moet een flexbaan genoeg uitdaging geven in het werk maar niet verkrampen door de onzekerheid. Een grote factor die hierin meespeelt is de tariefstelling, aldus Cristel van de Ven. Iemand die 40 uur per week werkt moet voldoende verdienen om die maand rond te komen.

Hoe houd je loondienst dan interessant?

Als je je werknemers in vaste dienst wil houden, moet je ze geïnteresseerd houden. Fieke Nobel geeft aan dat als zij die ene kans had gekregen, namelijk een team aansturen, ze waarschijnlijk gewoon was gebleven. “Dan had ik weer een paar jaar hard eraan moeten trekken en mij verder kunnen ontwikkelen.”

Jan Willem Duim stelt voor om de voordelen van flex naar een vaste baan te halen. “Een flexibele loondienst variant. Er is weinig ruimte als je iets anders wil dan het normaal gaat en zo beperk je de arbeidsrelatie. Geef mensen wat meer vrijheid en zeg: kom maar met ideeën.”

Daarnaast zijn er vele manieren om als werkgever je werknemers te laten ontwikkelen, ook als geen budget is. Cristel van de Ven geeft aan dat een werknemer een nieuwe uitdagende taak geven al heel leerzaam is. Daarnaast kan je collega’s bij elkaar zetten en ervaringen laten bespreken. Zo leer je al heel veel.

Kortom: als flexer en in loondienst moet je je blijven inzetten op je eigen ontwikkeling om interessant te blijven op de arbeidsmarkt. En waar ligt het evenwicht tussen spanning en comfort in je werk? Dat is per individu verschillend.

De perfecte balans tussen spanning en comfort - 15 december 2020
Beluister de uitzending