De ondernemingsraad

De ondernemingsraad

Het zijn die collega’s die vaak bij de directie zitten. Ze praten mee over belangrijke zaken zoals fusies en overnames. Maar ook arbeidsomstandigheden of gelijke behandeling van personeel. En jij mag bepalen wie dat gesprek gaat voeren, want het is een democratisch gekozen orgaan. Het gaat hier over de ondernemingsraad. De vraag in deze werkverkenners; hoe bied je tegenwicht zonder een stoorzender te zijn?

Johan Zwemmer is advocaat en docent aan de Universiteit van Amsterdam en buigt zich over de regulering van werk in de toekomst. “Het doel van de OR is vooral in het belang van het bedrijf en dat alle belanghebbende in het bedrijf meedenken over de strategie van het bedrijf. Een OR is er dus niet alleen voor werknemers maar ook voor het bedrijf zelf. Wanneer je als werknemer voor een keuze, die eigenlijk van de werkgever zelf is, word gesteld moet je soms je poot stijf houden. “

Tineke de Roo is voorzitter van de ondernemingsraad van Albert Heijn. “Het werken in de ondernemingsraad is iets waarvan ik denk dat het mij op het lijf geschreven staat. Het is ontzettend mooi om in contact te kunnen zijn met zoveel verschillende mensen. Dat is natuurlijk ook wel de uitdaging geweest. Toen ik me verkiesbaar had gesteld, merkte ik dat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Van mijn eigen werk en werkomgeving wist ik veel af, maar zodra je in een andere vestiging terecht komt merk je dat je niet zoveel weet als je denkt. Je hebt een heel ander referentiekader, dat moet je op elkaar afstemmen. Ik denk dat het gewaardeerd word dat ik me als parttime werkende vrouw  verkiesbaar stelde. Je bent in de OR dan een uitzondering, terwijl er in de winkels heel veel parttime werkende vrouwen zijn.”

Kitty Jong is vicevoorzitter van de FNV en vindt het onverstandig dat ondernemersraden zich bezig houden met primaire arbeidsvoorwaarden. “Er zit een haakje in de wet, maar dat haakje in de wet leidt feitelijk tot misbruik van de ondernemersraad. Als ondernemingsraad een arbeidsvoorwaarderegeling afspreken,  is namelijk niet hetzelfde als een cao. Een handtekening van een OR onder een AVR is eindelijk niet zo relevant, want het treed pas in werking als het in iedere arbeidsovereenkomst terug komt. Mensen in de OR hebben vaak niet de goede competenties om dat soort onderhandelingen te voeren. Ze missen vaak inzichten of vergeten voor zichzelf op te komen. Een vakbond kan toch meer tegenwicht bieden aan een directie.”

De ondernemingsraad - 10 december 2019
Beluister de uitzending