De loonkloof tussen man en vrouw

De loonkloof tussen man en vrouw

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vrouwen bijna 14% minder betaald krijgen dan mannen. Hoe is het mogelijk dat anno 2021 vrouwen minder betaalt krijgen dan mannen en wat kunnen we eraan doen?

Hoe is deze kloof tot stand gekomen?

Volgens het CBS verdienen vrouwen bijna 14% minder dan mannen. Dit is gebaseerd op het uurloon van mannen en vrouwen, ongeacht hun beroep. Sophie van Gool, econoom en oprichter Salaristijger, zegt dat het beroep wel degelijk een rol speelt als je praat over loon. Volgens haar heeft de loonkloof onder anderen te maken met het feit dat mannen over het algemeen hogere functies hebben dan vrouwen. Managers en directeurs zijn meestal mannen. Als zij iemand op gesprek hebben vergelijken zij de sollicitant snel met hunzelf. Als de sollicitant ook een man is wordt de link sneller gelegd dan met een vrouw. Ook zijn vrouwen vaker werkzaam in sectoren waarin minder verdiend wordt, zoals de zorg en het onderwijs.

Toch is er iets wat Sophie niet kan verklaren. ‘Vrouwen stromen helaas minder door naar hoge functies, maar wat ik echt oneerlijk vind is dat je als vrouw minder betaald krijgt dan een man, voor het verrichten van hetzelfde werk.’ Anne Megens, coördinator beleid bij werkgeversvereniging AWVN, voegt daarom een percentage toe. Uit haar eigen onderzoek stelt zij vast dat vrouwen 2% tot 3% minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Een iets minder groot verschil, maar nog steeds oneerlijk vindt ze. Het klinkt natuurlijk als discriminatie, maar Emma Lok, directeur strategie en communicatie bij Women Inc. en coördinator SDG 5, denkt dat dat niet de motivatie is in meeste gevallen. Volgens haar worden mannen soms in een hogere loonschaal gezet dan ze horen. Als de volgende werkgever dit loon klakkeloos overneemt verdienen zij altijd meer. Ook ontkracht zij de mythe dat de kloof komt doordat vrouwen minder onderhandelen over hun loon. ‘Mannen en vrouwen onderhandelen net zo veel over loon, mannen krijgen alleen vaker hun zin.

Stereotypering

Anne zegt dat we de focus niet op de juiste plek leggen. Volgens haar ligt het feit dat vrouwen minder verdienen niet bij de uitbetaling, maar bij alles wat er daarvoor afspeelt. ‘Het begint al op school. Door stereotypering worden meisjes al minder gestimuleerd om voor een hoge functie te gaan in een sector waar je veel verdient.’ Als het eenmaal op de sollicitatie aankomt hebben vrouwen meestal ook al minder kans dan mannen, zegt Emma. Hetzelfde gedrag van mannen en vrouwen wordt toch op verschillende manier geïnterpreteerd. ‘Een man in een duur pak wordt gezien als succesvol en een vrouw in een dure jurk wordt gezien als een vrouw met een gat in d’r hand.

Hoe krijgen we de kloof kleiner of zelfs weg?

Meten is weten. Werkgever moeten in eerste instantie bewust zijn van loonverschil tussen mannen en vrouwen binnen hun organisatie. Heb het daarom ook onderling met je collega’s over salarissen. Pas als werkgevers weten van een loonkloof kunnen zij er verandering in brengen. Dit is slechts het eindpunt. Zoals Anne vertelt moeten we het grote plaatje niet vergeten. Loon is gebaseerd op je functie. Het is daarom belangrijk dat vrouwen eerlijke kansen krijgen om te kunnen doorstromen naar hogere functies. Hiervoor moet er meer diversiteit komen binnen organisaties. Hier zijn al genoeg organisaties mee bezig, maar dan moeten er ook vrouwen beschikbaar zijn. Dat is soms lastig en daarom moet er iets gedaan worden aan de stereotypering op school. Laat meisjes de gehele arbeidsmarkt zien zodat zij meer het idee krijgen dat zij ook kunnen gaan voor functies en sectoren waar vooral mannen de macht hebben. Dat is waar het begint.

De loonkloof tussen man en vrouw - 23 november 2021
Beluister de uitzending