De gouden kooi

De gouden kooi

Als je gewend bent aan een dik salaris en goudgerande arbeidsvoorwaarden, laat je dat niet zo makkelijk schieten. Maar moet je dan blijven zitten op een plek die niet past? Voor werkgevers is het ook niet fijn als een fors betaalde werknemer zich niet op z’n plek voelt, maar niet weggaat. 

Roumayne Schepers zat in zo’n gouden kooi. Ze werkte 12 jaar als apotheker, maar gooide een jaar geleden het roer om en startte Leren van Kunst. “Met een groep ondernemers of teams ga ik naar het museum waar ze een kunstwerk gaan bestuderen volgens de art best learning methode. Daardoor krijgt je creativiteit een boost en win je aan daadkracht en zelfvertrouwen. Het gaat ook om teambuilding en netwerken. Ik ben dit concept gaan delen op social media, zo is het gaan rollen. Ik wilde iets doen waar ik blij van word. Daar heb ik goed over nagedacht en een worst case scenario gemaakt, want je zet zo’n stap niet zomaar. Minder verdienen kan, maar je moet er wel van kunnen leven. Het juiste overstapmoment is lastig te bepalen. Ga het gewoon doen, je hoeft niet meteen je baan op te zeggen.”

Het gesprek aangaan

Petri Ykema was bedrijfskundige, maar nu toezichthouder bij HilverZorg. “Veel managers hebben moeite om de vraag te stellen of iemand wel op de goeie plek zit. Het idee is dat iemand die je daarop aanspreekt misschien nog slechter gaat werken. Dat kan gebeuren bij bedrijven die te maken hebben met bijvoorbeeld reorganisaties, maar anders is het geen issue. Het is belangrijk zo’n gesprek zo vroeg mogelijk aan te gaan, dan voelt de medewerker zich minder aangevallen. Je kunt iemand helpen een betere plek te vinden binnen of buiten het bedrijf. De signalen die een manager moet opvangen om het gesprek aan te gaan, zijn sneller ziekmelden en duiken voor opdrachten.”

Zak geld

Voor vitaliteitscoach Anne Mos is de gouden kooi een van de onderwerpen waarbij ze mensen begeleidt. “Je legt je vast met een hypotheek en wilt niet zomaar verhuizen, dus salaris is een onderdeel van het vraagstuk. Maar dat komt later aan de orde want eerst moet je weten wat je uit het leven wilt halen. Dat is meestal niet die zak geld, al raak je natuurlijk gewend aan je goede arbeidsvoorwaarden en zekerheden. Ik help ze in kaart te brengen hoe je het zou kunnen oplossen als daar een deel van wegvalt. Het is niet perse nodig om heel veel geld te verdienen. Belangrijk is wat jou drijft. Gaat het om ontwikkeling, status of de verwachtingen van anderen.”

Kortom

  • Ga gewoon beginnen, je hoeft niet meteen je baan op te zeggen
  • Zoek uit hoe groot die gouden kooi is en of je met minder geld en vakantiedagen toe kunt
  • Manager, ga het gesprek aan met medewerkers die niet lekker in hun vel zitten
De gouden kooi - 19 juni 2019
Beluister de uitzending