Data- en tech-trends: de toekomstontwikkelingen van flex

Data- en tech-trends: de toekomstontwikkelingen van flex

Wereldwijd zijn er zowel aan opdrachtgeverskant als aan werknemerskant interessante ontwikkelingen gaande. De wereld als zoekgebied van talent, remote werken, toename van flex; het vergt visie en de juiste data en technologie om ambities te kunnen realiseren. Dit vertelde Kevin Akeroyd, CEO van Pro Unlimited tijdens het webinar op 13 oktober georganiseerd door Zipconomy en Werf&. Kevin ging in op de trends op het gebied van data, technologie en de toekomstontwikkeling van de flexibele schil van organisaties.

Webinar terugkijken

Remote werken neemt vlucht

Wereldwijd geven werknemers steeds vaker de voorkeur aan flexibele contracten. Daarnaast willen steeds meer mensen liever remote werken. Naast veranderende wensen van arbeidskrachten is het voor grote bedrijven steeds lastiger om het juiste talent aan te trekken. Zij moeten internationaal kandidaten werven om hun ambities te kunnen verwezenlijken. Maar vanwege wet- en regelgeving is het moeilijk om werknemers te laten verhuizen naar een ander land. Dit maakt remote werken steeds noodzakelijker en belangrijker.

De flexibele schil van organisaties groeit

De groei van flex neemt toe. Die groei was al gaande voor de coronapandemie maar nam het afgelopen jaar een vlucht. Het is de wens van werknemers om meer flexibel te werken en tegelijk groeit de vraag van organisaties naar flexibele arbeidskrachten enorm. Kevin verstaat onder de flexibele schil van organisaties alle werknemers die niet in vaste dienst zijn zoals freelancers of flexibele arbeidskrachten. Talent zal over de hele wereld worden aangetrokken en daarbij spelen data en tech een cruciale rol, aldus Kevin.

Kwaliteit, kosten en de snelheid van het inhuren

Flexibele arbeidskrachten vormden tot voor kort de oplossing om de laatste openstaande (tijdelijke) vacatures in te vullen. Tegenwoordig vormt de flexibele schil voor organisaties steeds vaker het strategische plan voor de korte en lange termijn. De flexibele schil heeft een grote financiële impact. Op dit moment wordt er wereldwijd 5 triljoen dollar aan uitgegeven en daarbij een enorm bedrag dat wordt afgedragen aan leveranciers. Voor bedrijven draait alles om het optimaliseren van het inhuurproces: kwaliteit, kosten en de snelheid van het inhuren. Ondertussen hebben grote bedrijven honderd of misschien wel duizend inhurende managers die onvoldoende inzicht hebben in wat er allemaal gebeurt op andere afdelingen, bij filialen of in andere landen.

Direct inhuren levert gigantische kostenbesparingen op

Al decennialang huren managers binnen organisaties het grootste gedeelte van hun flexibele schil in via (lokale) tussenpartijen. Deze partijen staan tussen de organisatie en de werknemer in en regelen het contact en de betaling. Kevin Akeroyd wil met Pro Unlimited het gat dichten door personeel wereldwijd direct in te huren voor de klant. Vanwege de onafhankelijkheid van Pro Unlimited komt er voor organisaties dan direct 20% tot 50% van het inhuurbudget vrij wat bedrijven in andere projecten kunnen investeren.

Employer branding ook voor flex

De markt is volledig veranderd in een werknemers- en flexmarkt. Employer branding en positieve ervaringen van de werknemers zijn cruciaal om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken. Daarbij moet de focus ook liggen op potentiële flexibele arbeidskrachten. Er moet gekeken worden naar wat een arbeidskracht wil en dat hangt ook nog eens sterk af van de generatie. Is iemand jong en wil hij of zij een paar maanden werken om daarna een half jaar te gaan skiën? Is iemand ouder en wil hij of zij een groot deel thuiswerken om er te zijn voor de kinderen?

Datavolwassenheid

Vroeger speelde iemands titel een grote rol voor opdrachtgevers. Tegenwoordig kijkt de markt vaker naar de kwaliteiten en vaardigheden die iemand heeft. Een titel kan namelijk per land en bedrijf een andere betekenis hebben, terwijl het selecteren op vaardigheden eenduidig is: iemand heeft ervaring met .Net of niet. Om al deze talenten van elkaar te kunnen onderscheiden en een overzicht te creëren van wie er beschikbaar is in de markt wordt data steeds belangrijker. Bedrijven moeten op dit vlak ‘volwassen’ worden en groeien. De meeste bedrijven gebruiken nu voor verschillende aspecten van hun inhuurproces meerdere programma’s en technische oplossingen om data op te slaan, bij te houden en te managen. Het doel van Pro Unlimited is om dit proces te vereenvoudigen door het hele inhuurproces wereldwijd te managen met een toegankelijk en gebruiksvriendelijk systeem.

Andere trends

Naast de ontwikkelingen op het gebied van de flexibele schil en data zijn er meerdere veranderingen op de arbeidsmarkt. Zo zijn bedrijven steeds vaker bezig met diversiteit en inclusie, wat ook erg belangrijk is bij het aantrekken van flexibele arbeidskrachten. Daarnaast groeit het besef dat het ‘volwassen’ worden van een bedrijf ook met een flexibele schil kan en niet alleen hoeft met een vast personeelsbestand.

Bekijk hier het complete webinar terug.