Concurrerende tarieven en uitgebreide arbeidsvoorwaarden cruciaal voor Europese werkgevers in aantrekken van hoogopgeleid talent

Concurrerende tarieven en uitgebreide arbeidsvoorwaarden cruciaal voor Europese werkgevers in aantrekken van hoogopgeleid talent

In de hele regio is veel vraag naar werknemers in de technologiesector; de tijd die nodig is om IT-functies te vervullen is 44% langer en de lonen en tarieven stegen met meer dan 12%

Nieuwegein, 14 februari 2022PRO Unlimited, inhuurspecialist en het moederbedrijf van Brainnet, presenteert haar Rapport Arbeidsmarkt Europa. De analyse is gebaseerd op miljarden datapunten met betrekking tot professionele en technologische functies. Het rapport laat zien dat werkgevers in Europa worden geconfronteerd met ernstige krapte voor hoogopgeleid talent in een aantrekkende arbeidsmarkt.In een poging om deze werknemers aan te trekken, verhogen bedrijven actief hun lonen en tarieven en breiden de secundaire arbeidsvoorwaarden uit.

PRO Unlimited onderzocht een scala aan werkgelegenheidscijfers van jaar tot jaar in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Ierland en Duitsland. De vraag naar technologische arbeidskrachten is extreem hoog in heel Europa. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden toegevoegde waarde hebben verschilt per land. Nederlandse bedrijven verleiden werknemers met studiebeurzen en kortere werktijden. Brits talent wil sport- en fitnessapparatuur, terwijl gratis eten, teamevenementen en parkeerplaatsen populair zijn in Duitsland. In Ierland worden vierdaagse werkweken aangeboden en bedrijven in België bieden een particuliere ziektekostenverzekering aan om talent aan te trekken en te behouden. Flexibel en op afstand werken waren over de hele linie gangbare opties.

Brainnet: "Onze analyse laat zien dat er in Europa veel meer vacatures zijn dan beschikbare werknemers. Dat zorgt voor een heftige strijd om talent. De beste manier om toptalenten binnen te halen, is met een acquisitiestrategie die gebaseerd is op data. Inzicht in zaken als beschikbaarheid, voorkeuren van talenten en concurrerende salarissen helpt bedrijven openstaande vacatures sneller te vervullen en wendbaar te blijven."

Belangrijkste algemene bevindingen:

  • Werkgevers verhogen hun vergoedingen om talent binnen te halen. De meest gevraagde functies krijgen de grootste salarisverhogingen. In alle onderzochte landen stegen de lonen voor IT-talent met 12% en stegen de lonen voor data-ingenieurs met 20%.
  • Een kandidatenmarkt zorgt ervoor dat het langer duurt om vacatures te vervullen. Vooral het invullen van openstaande vacatures voor IT'ers duurde langer: van 14,9 dagen in 2020 tot 21,5 dagen in 2021, een stijging van bijna een volledige week. Werkgevers hebben ook moeite met het vervullen van openstaande vacatures voor recruiters, vooral met een specialisatie in het werven van IT-talent. Maar ook kandidaten voor functies op het gebied van organisatieontwikkeling en sales en horecapersoneel zijn moeilijk te vinden.

De belangrijkste bevindingen voor de Nederlandse markt:

  • Bedrijven in Nederland vinden het lastig om kandidaten te vinden met vaardigheden in alle programmeertalen en functies zoals softwareontwikkelaars en -testers, technische leads, architecten en netwerkprofessionals.
  • De lonen voor ELT-ontwikkelaars stegen met 26% en voor data-ingenieurs met 31%.

De belangrijkste bevindingen voor de Belgische markt:

  • In België is er een tekort aan talent voor functies als IT-ontwikkelaars, bedrijfsanalisten, functioneel analisten, data-engineers en -wetenschappers, systeemingenieurs en bedrijfsarchitecten.
  • Het aantal gewerkte uren door uitzendkrachten steeg in oktober 2021 met 9,3% in vergelijking met het jaar daarvoor.

Het rapport van PRO Unlimited maakt gebruik van informatie en inzichten die zijn verkregen door het samenvoegen, opschonen en anonimiseren van data uit verschillende interne en externe gegevensbronnen, waaronder honderden klantprogramma's wereldwijd. PRO Unlimited beheert jaarlijks data van honderdduizenden werknemers in meer dan 51.000 unieke functies wereldwijd, en biedt zo inzicht in tarieven, premies voor vaardigheden, efficiëntie, vraag en aanbod van kandidaten, concurrentie bij het inhuren van personeel, en nog veel meer.

Lees het volledige rapport om meer te weten te komen over de toestand van de Europese arbeidsmarkt.

Download het rapport