Concentratie

Concentratie

Theo Compernelolle, een Belgische neuropsychiater, heeft een testje om te bepalen of je in een te drukke werkomgeving zit. Als je in een kantoor zit waar je telefoongesprekken kan horen, dan zou je in het verkeerde kantoor zitten. “De productie is tot 40 procent minder in zo’n open kantoor en de mensen vertrekken ’s avonds meer gestrest.”, volgens Theo. Er zijn bedrijven die noise cancellation koptelefoons uitdelen op het werk. Deze koptelefoons werken technisch niet effectief in een kantoor, zegt Theo. Het zal niet helpen om al het geluid te cancelen. Theo heeft een veel beter idee: “Het lijkt mij veel interessanter om mensvriendelijke en vooral brein vriendelijke kantoren te organiseren waar je goede afspraken kan hebben over tijd, dat mensen zich kunnen concentreren.”. Volgens Theo zou in het open kantoor een bibliotheeksfeer moeten heersen. “Iedereen die wil bellen of babbelen gaat weg”. De stoorzenders gaan in een aparte kamer zitten in plaats van de mensen die willen concentreren. Nou is hij het er mee eens dat er uitzonderingen zijn en open kantoren voor creativiteit kunnen zorgen. Creativiteit heeft als eerste doel het bedenken van ideeën. Maar daarnaast heeft creativiteit ook een tweede stap, “en voor dat werk heb je puur concentratie nodig als je het goed wil doen”, aldus Theo.

Kristin Mellink is een human capital coach bij Maxlead. Dit is het bedrijf dat laatst in het nieuws is gekomen omdat zij aan hun medewerkers noise cancellation koptelefoons hebben uitgedeeld. Tijdens medewerkerstevredenheidsonderzoeken kwam steeds naar voren dat het vaak lastig was om te concentreren. Er zijn daardoor verschillende ruimtes verbouwd, maar uiteindelijk bleek de koptelefoon ook een oplossing te zijn. Dit werkt op twee manieren, namelijk het dempt het geluid en het geeft een signaal af naar collega’s. Zij zien dat jij een koptelefoon op hebt. Hierdoor weten ze dat je bezig ben en denken na of ze je nu kunnen storen. Bij Maxlead zijn verschillende ruimtes met verschillende functies, zoals een stilteruimte en een gezamenlijke ruimte. Mensen zijn allemaal verschillend. Iedereen heeft andere behoeftes qua werkruimte en hier moet je je op aanpassen als bedrijf.

Charlotte Engelkamp, interieurarchitect bij de Twee Snoeken, vindt dat Nederland een probleem heeft met werkplekken en concentratieniveaus. Dit ligt aan de manier waarop werkruimtes zijn ingedeeld. Bedrijven willen mensen bij elkaar brengen, maar dit is niet altijd even efficiënt. “Er is inmiddels denk ik wel bewezen dat het niet goed werkt om al je activiteiten en bezigheden in dezelfde ruimte te doen,” zegt Charlotte. Het ontwerpen van een geschikte werkruimte is echt maatwerk en verschilt per kantoor. Er zijn natuurlijk altijd een aantal plekken die standaard nodig zijn in een kantoor. Een plek om samen te werken, een plek om elkaar te ontmoeten en daarnaast wordt er tegenwoordig ook gekeken naar concentratieplekken of een stilte gebied. Ook een basiswerkgebied waar de meeste mensen bureauwerkzaamheden doen is een standaardplek. Volgens Charlotte heeft deze zone de meeste aandacht nodig, “Je moet ervoor zorgen dat die niet te groot wordt, want dat is toch waar de meeste mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen”.

Concentratie - 5 november 2019
Beluister de uitzending