Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Coach

Coach

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun werkende leven in te vullen als klankbord voor een ander: als coach dus. Althans, dat beeld krijgen we als we om ons heen kijken. Exacte cijfers hebben we namelijk niet. Volgens de kamer van koophandel nam het aantal ingeschreven coaches sinds 2015 met 66% toe naar op dit moment 60.000. Maar iedereen kan zich coach noemen en je hebt vele soorten en maten.

Aanbod

Miriam Oude Wolbers heeft een eigen coaching bedrijf en is bestuurder bij de NOBCO, de beroepsvereniging van coaches. Om je aan te sluiten bij NOBCO moet je voldoen aan een toetsingskader dat met name kijkt of je een basisopleiding als coach hebt gedaan. Er staan 10.000 mensen ingeschreven en het maakt niet uit wat voor coach je bent. “Wat wij belangrijk vinden is dat je professioneel bezig bent met het ontwikkelen van mensen.” Aldus Miriam Oude Wolbers.

Coaching is een snel groeiend beroep. Mensen hebben coaching zelf ervaren en willen er wat mee gaan doen. “Ondanks dat de vraag toeneemt is er denk ik toch meer aanbod dan vraag. Beginnende coaches moeten er wel wat voor doen, het is niet zo dat de mensen vanzelf aan je deur staan. Ik denk dat beginners dat onderschatten.”

Startende coach

Matti Kleikamp werkt voor een grote bank als metacontent architect en staat aan het begin van het traject als coach. 2 jaar geleden besloot hij avondlessen te volgen en sinds kort staat hij als coach van Wayfinder ingeschreven bij de kamer van koophandel. “Ik heb een aantal stappen. Ten eerste wil ik mijn presence vergroten. Ik heb iemand in de arm genomen om een website te ontwikkelen en gekeken wat bij mij past en wat ik wil doen, zoals bijvoorbeeld sociale media. Daarnaast zijn er veel manieren om veel meer mensen te bereiken in een korte tijd, in plaats van 8 uur per dag mensen spreken in de praktijk. Dit kan bijvoorbeeld via social media of een podcast.”

Maar naast deze zaken moet Matti Kleikamp nu toch echt beginnen. Klanten bellen en voor de eerste keer geld vragen voor zijn diensten als coach.

Fulltime coach

Anne de Jong is fulltime eigenaar en opleider en werkt voor haar eigen instituut NONONS. Ze zat al in het vak toen coaching nog een beetje taboe was. “Nu wordt het gezien als iets cools, je ontwikkelt jezelf en het wordt meer vergeleken met een tennis- of voetbalcoach. Een goede coach is iemand die opgeleid is en werkt als coach. Iemand die zowel sensitief en analytisch is en iemand echt verder kan helpen. Ook moet je als coach confronterend zijn, zeggen waar het op staat.”

Maar hoe komt een startende coach aan klanten? Anne de Jong geeft aan dat dit afhangt van 2 dingen. Een coach moet goed zijn, wat mond-tot-mondreclame genereert en een coach moet commercieel ingesteld zijn. Je moet niet wachten tot de klanten naar je toe komen. “Coaches beginnen vaak om mensen te helpen. Niet om klanten binnen te halen.”

Maar coach zijn is een leuk vak. “Het is drieledig. Mensen zijn een soort puzzeltje waardoor je continu de sleutel aan het zoeken bent. Daarnaast is het intiem. Je mag in iemands hoofd en hart kijken en dat is een eer. Als laatste doet het ertoe. Je helpt iemand milder naar zichzelf en voor anderen te worden.”

Ben je zelf op zoek om coach te worden? Luister dan de hele aflevering voor meer informatie over startende coaches.

Coach - 5 januari 2021
Beluister de uitzending