Burn-out

Burn-out

Wat is er aan de hand in Den Haag? Waarom zijn meerdere politici uitgeschakeld door een burn-out? Is de politiek een extra risico volle beroepsgroep? Welke factoren spelen er bij een burn-out, gaat het om werkdruk? Ligt het aan de persoon of aan het werk?

Factoren voor een burn-out

Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen bij een burn-out, bijvoorbeeld beroepen of karaktereigenschappen. Volgens Don Kanters, directeur en coach bij Meulenberg Training & coaching, is de regie kwijt raken over je leven een belangrijke factor. Regie is dat je zelf de keuzes kunt maken waar je wilt werken of welke klanten die je hebt. “Dat je niet het gevoel hebt dat je helemaal klem zit”. Daarnaast bepaalt ook de sector waar je werkt of het risico groter is om een burn-out te krijgen. In het onderwijs zijn er veel eisen waar een leraar of lerares zich aan moet houden en komen ze niet aan het werk toe dat ze moeten doen. Daardoor is er wat minder vrijheid. Ook in de politiek is de kans op een burn-out groter zo, dit komt doordat je geen veiligheid gebied hebt omdat je niet je ei kwijt kan bij een collega en een groot verantwoordelijkheid op je schouders draagt.

Rusten

“Rusten is belangrijk, omdat het biologisch stress-systeem in ons lijf niet daarop gebouwd is  dat wij continue stresshormonen in ons lichaam hebben”, vertelt Jennifer Elders, register bedrijfscounselor en stresscoach. Bijvoorbeeld adrenaline is een stresshormoon. Als je de stresshormoon aanhoudt krijg je een andere situatie in het lichaam, waardoor je niet meer in de ruststand komt. “Je hartslag blijft hoog, je krijgt een aangeleerde versnelde ademhaling, je voedsel wordt niet goed verteerd en je immuunsysteem wordt aangetast.” Dit kan lijken tot een burn-out.

Karakter

Je karakter kan ook een rol spelen bij het krijgen van een burn-out volgens Wilmar Schaufeli, emeritus hoogleraar arbeid- en organisatiepsychologie. Vergeleken met andere beroepen hebben Zzp’ers en ondernemers wat meer vrijheid in hun werk. “Dat blijkt dus een goed medicijn tegen een burn-out te zijn”. Bepaalde karaktereigenschappen die een burn-out tegen kunnen houden zijn mensen die pro-actief, optimistisch, weerbaar en stabiel zijn. Deze mensen kiezen in de meeste gevallen voor zelfstandigheid omdat zij vertrouwen in hun zelf hebben. Zo creëren zij een werkomgeving die hen veel vrijheid biedt.

Autonomie

Autonomie is zelfstandigheid en zelfbeschikking, “we willen het gevoel hebben dat we invloed hebben op bepaalde situaties. Als we dat niet hebben kunnen we ons machteloos voelen”, zegt Jennifer Elders. Hierdoor ervaren zpp’ers en ondernemers de hele tijd druk omdat zij graag invloed hebben, maar de mensen in deze sector die een burn-out krijgen, vallen dieper dan bij een ander sector. Dit komt door zij geen beroep kunnen doen op ARBO-voorzieningen, geen inkomen hebben en geen collega’s om hen heen. “Collega’s hebben een belangrijke signaalfunctie om mensen op tijd te vertellen dat er iets niet goed gaat. Als je zpp’er of ondernemer bent werk je dagelijks met nieuwe mensen dus dan valt het niet op.”

In het kort, bepaalde sectoren hebben meer risico op een burn-out. De sociale druk en psychologische onveiligheid kunnen bijdragen aan een burn-out. Daarnaast spelen de karaktereigenschappen mee. Rust is belangrijk omdat dat goed is voor je gezondheid. Slaap je genoeg?

Burn-out - 8 juni 2021
Beluister de uitzending