Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Buitenshuis thuiswerken

Buitenshuis thuiswerken

We waren net weer voorzichtig aan het terugkeren naar kantoor. Maar met de laatste alarmerende cijfers wordt ons weer verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken.

Daar gaan we weer; thuiswerken blijft de norm. Nu het nieuwe ervan af is, is er steeds meer sprake van thuiswerkmoeheid.

Thomas van Leeuwen is partner bij D/DOCK en oprichter van MEOW. “MEOW staat voor: My Extraordinary Workspace. Het is een platform dat 4- en 5-sterren hotels beschikbaar maakt als werkplek. Het idee was eigenlijk al ontstaan voor corona, omdat overdag in hotels overdag niet druk is. Toeristen gaan overdag op pad en zakelijke gasten gaan aan het werk. Ieder gebouw wordt maar een derde van de tijd gebruikt. Als je nadenkt over hoe je die twee derde ook een functie kan geven, valt daar veel te halen. Financieel, want je maakt meer omzet per m2. Maar ook voor het milieu is het positief.”

Andere omgeving

Tim Fraanje van Vice ging op eigen houtje het een ander uitproberen. Hij was eerst wel benieuwd naar het werken vanuit een caravan. “Je had altijd al digitale nomaden, die blogs vol schreven over hoe heerlijk het is om niet op kantoor te werken. Ik snapte dat nooit zo, dus ik ging bij ze in de leer. Verder heb ik het restaurant van het Amstel hotel geprobeerd als werkplek. Maar iedereen daar ging om 13:00 uur aan de champagne, en daar kreeg ik toen ook zin in. Dat was dus niet ideaal als werkplek. Ik heb ook een paar uur gewerkt in de Ikea, in een modelkantoor in de showroom. Dat was top, mensen zijn zo druk met zoeken naar nieuwe meubels, dat zo totaal negeren dat er iemand zit te werken.”

Voor Tim werkte het Amstel hotel dus niet helemaal, maar Thomas van Leeuwen richt zich juist op dit soort hotels als alternatieve thuiswerkplek. “Er was nog geen enkel platform waarbij je een werkplek kon boeken in de gemeenschappelijke ruimten van bijzondere hotels. Bij ons boek je eenvoudig een plekje, inclusief een aantal voordelen. Je wordt verwelkomt als gast, krijgt een kopje koffie en premium wifi. Niet geheel  onbelangrijk natuurlijk. Ze hebben ook meeting rooms, die je los kan boeken of je kan even een zoom call doen op een privé plek, zoals een lege hotel kamer.”

Workcation

Frans Leenaars van TUI merkt ook dat er behoefte is aan werkplekken buitenshuis. “We kregen klanten die op zoek waren naar een leuke plek om tijdelijk te werken. We zijn daar naar gaan kijken, en in gesprek gegaan met bedrijven. We kregen een hoop positieve reacties. Nu hebben we een concept uitgewerkt, waarbij we op een aantal locaties in binnen en buitenland top plekken hebben. Plekken om te werken en tegelijkertijd te kunnen ontspannen; de TUI workcation.”

Probeer zoveel mogelijk thuis te werken. We horen het al sinds maart, en de einddatum schuift steeds een stukje verder de toekomst in. Zouden we ooit nog terug keren naar kantoor? Veel mensen zien zich niet meer 5 dagen op kantoor zitten, maar de thuiswerkmoeheid sluipt er stiekem wel in. Een goed alternatief lijkt een ‘thuiswerkplek’, maar dan buitenshuis. Of een workcation; met het gezin, alleen of met collega’s naar de zon, en daar aan de slag. Nu de pandemie voorlopig nog lijkt voort te duren, zie je steeds meer initiatieven voor een alternatieve werkplek. Nu is het alleen een kwestie van bepalen wat voor jou het beste werkt.

Buitenshuis thuiswerken - 29 september 2020
Beluister de uitzending