Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Blijvend anders werken door corona

Blijvend anders werken door corona

Sinds half maart zitten we van de één op de andere dag thuis, maar nu we weer voorzichtig meer naar kantoor mogen, klinkt bij lang niet iedereen uit volle borst gejuich. Heeft de coronacrisis dan toch voor zegeningen gezorgd? Veranderingen in onze manier van werken die we niet meer kwijt willen?

Veranderingen

De grootste verandering sinds corona is toch wel het thuiswerken. En dat bleek voor veel meer soorten werk dan vooraf gedacht, gewoon te kunnen. Ook ABN Amro moest eraan geloven. Ze waren er snel bij, zegt Marjolein Goense, hoofd facility management bij ABN Amro. “Binnen twee weken waren we over naar 100% thuiswerken omdat de bank sector toch als vitale functie wordt gezien. We merken nu dat gefocust werken beter gaat sinds we thuis werken. Op kantoor word je toch vaak afgeleid. Als er duidelijk is wat er van je gevraagd wordt zie je dat thuis de productiviteit omhoog gaat. Vergaderingen starten nu op tijd, stukken worden beter voorbereid en besluitvorming gaat sneller. Het nadeel van het wegklikken aan het einde van de vergadering is wel dat je niet iemand even snel na de vergadering kan aanspreken om iets af te stemmen.”

Dennis van Allemeersch, directeur recruitment bij DPG Media, zegt dat het terugkeren naar kantoor voor veel mensen zwaarder valt dan het opeens volledig thuis werken. “Wij gaan gefaseerd vanaf volgende week terug naar kantoor. Intussen is iedereen wel gewend aan het thuiswerken. Geen reistijd meer, geen files, tijd flexibeler indelen, meer sporten. Het bevalt eigenlijk wel goed. Ons laatste onderzoek wees uit dat de helft van de Nederlanders eigenlijk niet meer terug naar kantoor wil. Het grootste gemis van kantoor is het sociale aspect, mensen missen vooral hun collega’s.”

Toekomst

Als je kijkt naar de toekomst van werk, bleek corona een forse duw in de goede richting te zijn volgens Saskia Nijs. “Ik ben chief human and innovation officer. Dat is eigenlijk een nieuwe functie waar ik de combinatie leg tussen HR en IT. Hoe zorg je ervoor dat robots de taken doen en je mensen het inspirerende werk doen. De versnelling door corona is hierin groot geweest. De belangrijkste motivator is vertrouwen. Door de urgentie hebben we vertrouwen moeten geven aan elkaar in deze nieuwe manier van werken. Veel mensen zeggen nu dat ze veel meer thuis blijven dan vroeger. Mensen kunnen hun eigen tijd indelen, hebben geen reistijd en zijn productiever.”

Nu we weten dat een deel van de maatregelen goed bevalt, wordt het tijd om na te denken wat we willen vast houden. Het hangt af van het type werk, maar over het algemeen zijn we enthousiast over het thuiswerken. En we weten na maanden lang oefenen ook wel ongeveer waar we op moeten letten om het zo goed mogelijk te laten verlopen.

Blijvend anders werken door corona - 30 juni 2020
Beluister de uitzending