Blijf jezelf uitvinden

Blijf jezelf uitvinden

Dagelijks spreek ik veel zzp’ers. Stuk voor stuk ambitieus met de wil om hun werk voor opdrachtgevers zo goed mogelijk te doen. Wat mij opvalt is dat vele van deze professionals van de ene opdracht in de andere schieten. Ze pakken aan wat er voorbij komt. Natuurlijk is daar iets voor te zeggen, de schoorsteen moet immers roken en het is natuurlijk leuk als je gevraagd wordt voor een nieuwe opdracht.

Ik weet ook dat er veel zzp’ers zijn die zich behoorlijk zorgen maken over de juridische en economische aspecten van hun zelfstandige bestaan. Krijgen we modelovereenkomsten of blijft de VAR bestaan? Welke consequenties gaan de veranderingen hebben?

Van persoonlijke positionering, nadenken over wat je toegevoegde waarde is tot en met de belangrijke juridische en economische voorwaarden; zzp’ers gunnen zich simpelweg niet altijd de tijd om zich hier grondig in te verdiepen. Terwijl vaste medewerkers hun jaarlijkse beoordelingsgesprekken net weer achter de rug hebben, werken zzp’ers gestaag door aan hun opdracht. Ik denk dat het een goed idee is voor zzp’ers om regelmatig de balans op te maken. Doe je nog de dingen die je wil doen? Moet je zaken veranderen zodat het klopt met wet- en regelgeving? Is je tarief marktconform? Wat is je werkelijke toegevoegde waarde en hoe maak je die zichtbaar? Ik zie mooie voorbeelden waarbij zzp’ers hun opdrachtgever vragen om feedbackgesprekken.

Op ons platform eerlijkeflex.nl lees ik discussies waarbij ingezoomd wordt op juridische, economische en sociale aspecten van de flexibele schil. Daarbij ligt de bal wat mij betreft zeer zeker niet bij opdrachtgevers alleen. Eerlijke flex creëer je als zzp’er samen met je opdrachtgever. Door bijvoorbeeld je tijd te investeren in ruil voor een feedbackgesprek, of coaching op specifieke onderwerpen, lid te worden van de  personeelsvereniging of je beschikbaar te stellen als kandidaat voor de ondernemersraad. Ook al is het binnen de organisatie waar je je opdracht uitvoert niet gebruikelijk deel te nemen aan activiteiten die in eerste instantie bedoeld zijn voor vaste medewerkers, is het in mijn beleving goed om hierover in gesprek te zijn. Wij zien namelijk dat het organisaties steeds minder gaat om de contractvorm, talent voert de boventoon. Het is dus meer dan ooit zaak om ervoor te zorgen dat je blijft werken aan je talent en zorgt dat deze herkend en erkend wordt. Aan het begin van een nieuw jaar is het altijd weer een mooi moment om vooruit te kijken. Wie ken je, wat kun je en wat vind je belangrijk? Door niet zomaar door te denderen het nieuwe jaar in maar bewust tijd te nemen om terug- en vooruit te blikken kun je jezelf heruitvinden en blijf je interessant voor opdrachtgevers. Maar bovenal: blijf je doen waar je echt talentvol in bent. Dat is leuker voor jezelf en beter voor je opdrachtgevers.