Brainnet is onderdeel van PRO Unlimited. Klik hier voor meer informatie

Bedrijfsarts: corona en vooroordelen

Bedrijfsarts: corona en vooroordelen

Vorige week maakte het CBS bekend dat het ziekteverzuim al 18 jaar niet zo hoog is geweest als het afgelopen kwartaal. Een bedrijfsarts kan hierbij een rol spelen en voorkomen dat er ziekteverzuim ontstaat. Hierbij spelen vooroordelen mee, maar welke vooroordelen?

Het verschilt per branche

Volgens Els Carsouw, bedrijfarts verschilt het ziekteverzuim per branche. Door de corona-maatregelen zijn er risicogroepen, waarbij risico factoren zijn. Er wordt gekeken naar de risico factoren van de desbetreffende persoon of diegene wel kan blijven werken of thuis moet gaan werken. “Ik werk in een kinderopvang en dat is een branche die door is gegaan” Daarbij werd gekeken naar de risicogroepen qua medewerkers.

Madelijn de Kleine, bedrijfsarts is het met Els Carsouw eens dat het verschilt per branche, maar een belangrijke factor die ook speelt is psychisch gezondheid.  “Met name voor mensen die hun kinderen thuis hadden en daarnaast proberen te werken”. Dat maakt het heel zwaar”.  

Uitval door corona

Volgens Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat zijn er twee redenen waarom mensen nu uitvallen door corona. Ten eerste zijn er allerlei coronamaatregelen die druk leggen op de werknemers. Ten tweede willen werknemers thuiswerken, Terwijl dat niet mag van de werkgever of dat werknemers niet thuis willen werken maar liever op kantoor.

Vooroordelen bij de bedrijfsarts

Als een werknemer niet wil werken vanwege corona moet dit gemeld worden bij de werkgever. Als een werkgever het daar niet mee eens is gaat de werknemer naar de bedrijfsarts. In deze hele procedure kan een bedrijfsarts een time-out vragen. ‘Een hardnekkig misverstand of vooroordeel is denk ik van beide kanten dat de bedrijfsarts altijd aan de kant van de andere partij staat’.

“Ik weet wel dat de vooroordelen zijn, maar de bedrijfsarts staat vooral aan de werkgever kant” vertelt Madelijn de Kleine. Maar dit komt vooral doordat de werkgever de bedrijfsarts inhuurt. “Ik zeg altijd: uiteindelijk is er vooral een gezamenlijk belang, de gemiddelde werknemer wil gezond zijn en een fijne baan hebben, en dat is ook waar de werkgever belang bij heeft” vertelt Madelijn de Kleine. Een bedrijfsarts zal hier ook belang bij hebben dat het voor beide partijen een gezonde omgeving moet zijn, want uiteindelijk moet een bedrijfsarts wel op de juiste gronden iets aantonen. ‘’ Dit is zo om een juiste duurzaam inzetbaarheid te krijgen’.

Kortom, vooroordelen zijn er wel maar bedrijfsartsen kijken naar beide partijen.

Bedrijfsarts: corona en vooroordelen - 16 februari 2021
Beluister de uitzending