AVG; hoe zit het met zieke werknemers en hoe bereidt HR zich voor?

AVG; hoe zit het met zieke werknemers en hoe bereidt HR zich voor?

De wet AVG verbiedt het verwerken bijzondere gegevens van bijzondere gegevens tenzij…

“Er staat één zinnetje in de wet: een werkgever mag niet over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een werknemer beschikken. Maar hoe zit dat met het feit dat werkgevers de wettelijke taak hebben om zieke werknemers te re-integreren?”, vraagt Jeroen Terstegge, voorzitter Commissie Privacy van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zich af.

Op 6 mei vond het Nationaal debat Privacy en de Arbeidsmarkt plaats. Een meerderheid van de honderd aanwezigen (HR en legalprofessionals) vindt dat de wet op een aantal punten nog meer duidelijkheid behoeft. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens nodigt iedereen uit over zaken die onduidelijk zijn contact te zoeken met de autoriteit.

Voorbereidingen van bedrijven op de AVG

Volgens Yvette van Gemerden, partner binnen de Legal Services-praktijk van PwC zijn veel bedrijven nog onvoldoende voorbereid op de wet AVG. Er is wel een toename van het aantal bedrijven dat zich heeft voorbereid, eind vorig jaar gaf 12% van de onderzochte bedrijven klaar te zijn met de voorbereidingen voor de AVG. Met name de rechten van betrokken zoals het recht op vergetelheid is nog bij veel bedrijven niet op orde.

Voor MKB’ers is het handelen volgens de richtlijnen uit de wet AVG nog best complex. Het gaat met name om bewustwording, bijvoorbeeld: hoe te handelen in geval van een datalek, of bij vragen om inzage van data?

Luister nu deel 2 van het debat terug

Wilt u ook het eerste deel van het debat terugluisteren?

Nationaal debat Privacy en de arbeidsmarkt deel 1 

AVG; hoe zit het met zieke werknemers en hoe bereidt HR zich voor? - 6 maart 2018
Beluister de uitzending