Trends in flexibele arbeid

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van flexibele arbeid? Anne-Meint Bouma (Adjunct-directeur van Managed Service Provider Brainnet) en Tom Haak (directeur van het HR Trend Institute) laten elk vanuit hun eigen invalshoek hun licht hierover schijnen.

Haak: “De snelheid van verandering neemt toe. Toen een Kodak researcher de eerste digitale foto’s liet zien, barstte de Kodak directie in lachen uit. Dat zou toch helemaal niets worden! De afloop is inmiddels bekend.” Bouma: “In 2007 was gemiddeld een op de vier werknemers bij bedrijven zzp’er, uitzend- of oproepkracht.  De voorspelling van TNO is dat in 2020 een op de drie werknemers zzp’er, uitzend- of oproepkracht  is. De vraag is hoe je succesvol blijft inspelen op veranderingen.” 

Van hiërarchische naar netwerk organisaties

Haak: “Op lange termijn zie ik de beweging van hiërarchische naar netwerkorganisaties. Er ontstaan allerlei interessante mengvormen. Ook zie ik dat florerende bedrijven blijven flexibiliseren zonder noodzakelijkerwijs mensen aan te nemen. Het verschil tussen vaste en tijdelijke medewerkers vervaagt. Organisaties bedenken daarnaast slimme oplossingen om toptalent te binden, onder meer door ze continu uitdagende projecten te bieden.”

Bouma: “Op de ranglijst van het World Economic Forum van 2014 stond Nederland op de achtste plaats. Innovatie, infrastructuur en het investeringsklimaat zijn sterke factoren. De beperkte flexibiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt daarentegen is echt een aandachtspunt. Ik vraag me af of hierop snel genoeg ingespeeld wordt.  De overheid kan hierin een grote rol spelen. Het aannemen en ontslaan van personeel is er nog niet echt gemakkelijker op geworden.”

Tweederangs medewerkers?

Haak: “Nog niet zo lang geleden werden medewerkers in de flexibele schil gezien als tweederangs medewerkers. Dat is rap aan het veranderen. Tijdelijke medewerkers maken nu onderdeel uit van het totale personeelsbestand. Het speelveld  voor HR wordt veel gedifferentieerder. Veel professionals binden zich niet meer aan één organisatie. Het personeelsbeleid zal meer maatwerk moeten worden, inspelend op de specifieke wensen van medewerkers. Het gaat er meer en meer om welke waarde er toegevoegd wordt aan een organisatie of product. De arbeidsvorm, oftewel of medewerkers in vaste dienst zijn of tijdelijk ingehuurd worden, is meer en meer van ondergeschikt belang.“

Bouma: ”In toenemende mate zien wij dat onze klanten behoefte hebben aan schaalbaarheid voor bijvoorbeeld het bemensen van projecten, het opvangen van piekperiodes en tijdelijke vervangingsvraagstukken. Brainnet is een neutrale specialist in het beheren en beheersen van de flexibele schil.  Ik merk dat zelfstandig professionals kritisch kijken naar opdrachten. Op de eerste plaats: is het een project dat bij me past? Op de tweede plaats: spreekt de organisatie me aan? Op de derde plaats: voeg ik wat toe aan mijn cv? Het gaat dus naast het geld ook om werktijden, zingeving, trainingsfaciliteiten en de mogelijkheden om je netwerk te vergroten.”

Succesfactoren

Bouma: “Voor organisaties gaat het om het snel vinden van de juiste kandidaat met de juiste kwalificaties. Dit begint bij een goed ingericht inhuurproces waardoor het vraagstuk van de organisatie centraal staat en niet het aanbod van kandidaten. Op deze wijze wordt de flexibele schil optimaal benut wat naast forse kostenbesparingen ook tijd- en kwaliteitswinst oplevert. Door onze onafhankelijke positie helpen wij klanten hun vraagstuk helder te krijgen en de beste kandidaat tegen een marktconform tarief te selecteren, waarna de klant beslist. Wij zorgen vervolgens voor de screening en een vlotte administratieve afhandeling. Succesvolle organisaties passen daarbij strategisch workforce planning toe en doen geen enkele concessie aan de kwaliteit van de kandidaat.”

Haak: “Het is belangrijk de lat voor tijdelijke medewerkers hoog te leggen. De output van de beste medewerkers is vaak vele malen hoger dan het gemiddelde. Hier valt voor organisaties enorm veel winst te behalen.”

Anne Meint Bouma (Brainnet, rechts) en Tom Haak (HR Trend Institute, links).
De flexibele schil als strategisch HR instrument inzetten kan leiden tot concurrentievoordeel en schaalbaarheid van de organisatie.”